22 Eylül 2023 - Cuma

Yaşlılar Kasabası

Memleketimiz Beyşehir, masmavi gölünün kenarında kurulmuş şirin bir yerleşimdir. Belki de civardaki yerleşimlerin en müstesnasıdır.

Yazar - Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL
Okuma Süresi: 4 dk.
Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL

Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL

-
Google News
Bölgede hem bu kadar yeşile doymuş başka bir coğrafya bulmak hem de bu coğrafyanın yeterince değerlendirilmediğine şahit olmak pek mümkün değildir. Üstelik bu güzel ilçede her türlü zorluğa inat hala toprakla haşır neşir olan insanlara tesadüf edilebilir. Söz konusu zorlukların başında daha iyi eğitim alma ve daha iyi iş arayışı gibi nedenlerle büyükşehirlere yapılan göçler gelmektedir.
 
Ziraî faaliyetlerin devam ettirilebilmesi için gerekli olan şartların zorlaşması gibi çeşitli nedenlerle kırsalda yaşayan bazı insanlar bir zamanlar temel geçim alanı olan tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürmek istememektedir. Mevcut şartları itibariyle tarım ve hayvancılık yapmak istemeyenler alternatif iş kollarının oluşturulamadığı kırsal alanlardan ayrılarak büyük şehirlerde kendilerine iş ve yurt edinmeye çalışmaktadır. Göz göre göre kırsalda yaşanan bu nüfus kaybı nedeniyle buralarda faaliyet gösteren bakkal dükkânları ve kahvehane gibi işyerleri de risk altına girmektedir. Bu tür ticarethanelerin faaliyet gösterebilmeleri için gerekli olan talep nüfusun azalmasıyla orantılı olarak sürekli gerilemektedir. Para girişini sağlayan memur ve öğretmenlerin belediye ve okulların kapanmasıyla bölgeden ayrılmaları nedeniyle bu tür ticarethaneler de kapanmakta, kırsalda kurulan pazarlar dahi artık faaliyetine devam edememektedir.
 
Bununla birlikte mevcut ekonomik ve hayat şartları nedeniyle kırsaldaki iş imkânları ve eğitim kurumlarıyla yetinenlerin zaman içerisinde nasıl bir seçenekle karşı karşıya kalacaklarını tahmin etmek de güç değildir. Eğer kısa vadede bir şeyler yapılamazsa, kırsalda elimizde sadece yaşlıların hayat sürdüğü yerleşimlerden başka bir şey kalmayacaktır. Büyükşehirlerde yaşayanlar ne yazık ki senede birkaç defa uğrayabildikleri memleketlerinin sıkıntılarına çare olabilmekten uzaktır. Bu konudaki sorunlardan devletimizin haberdar olduğuna ve durumu kontrol altına almak amacıyla çeşitli tedbirler aldığına ve teşvikler verdiğine şüphe yoktur. Ancak devletimizin aldığı tedbirlerin daha kısa sürede ve daha etkili olarak hayata geçirilmesi için sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, bürokrat ve milletvekillerimiz bu meseleyle daha yakından ilgilenebilirler. Yetkili ve ilgililerle yetki ve sorumlulukları dairesinde sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde sorunun gerçek boyutunun ne olduğu ve nasıl çözülmesi gerektiği hakkında, kırsalda yeni tespitler yapılarak güncel raporlar hazırlanabilir. Söz konusu raporlar başta yerel idare olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılarak acil bir eylem raporu ortaya konulabilir. Bunun için küçük de olsa bir adım olarak Beyşehir Gölü Havzası İstişare veya Değerlendirme Toplantısı veya bu neviden bir çalıştay da gerçekleştirilebilir. Âcizane bu konuda Beyşehir’de veya Beyşehir dışında yaşayan, Eğitim, Kültür, Turizm, Sanayi, Ziraat veya Ticaret alanlarında iş kollarında yetişmiş hemşerilerimizin fikirlerinin de sorunların tespiti ve çözülmesinde oldukça önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyim.
 
Bütün hemşerilerimi, saygı, sevgi, muhabbet ve hürmetle selamlıyorum.
 
Yayınlarımızı takip etmek isteyen okuyucularımız için:
Twitter: https://twitter.com/HMusmal
Youtube: https://www.youtube.com/@tarihteyolculuk
Instagram: https://www.instagram.com/huseyinmusmal
Facebook: https://www.facebook.com/Huseyinmusmal
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.