22 Eylül 2023 - Cuma

Güzel Bir Haber

Beyşehir Kurucaova Mahallesi sokaklarında adımlarken geçmişe dair nice hikâyelerin izlerini görür, tarihî yapıların acı çığlıklarını duyarsınız.

Yazar - Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL
Okuma Süresi: 4 dk.
Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL

Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL

-
Google News
Bunlar arasında en acısı Sultan II. Abdulhamit Dönemi’nin vakıf eseri olan Orta Camii'nin sessiz çığlığı idi. Nicelerin el bağlayıp namaz kıldığı bu camide müezzinin davudî ezan seslerinin yerini yıkıldı yıkılacak ahşap direkleri ile minberinin gözyaşı misali gıcırtıları almış, vaaz kürsüsünden dünyaya haykırılan öğütler de yerini vicdanları yaralayan derin çığlıklara bırakmıştı.
 
Son zamanlarda iyice harap duruma gelmişse de mimarî ve süsleme özellikleri ile özgün niteliğini koruyan cami de dedelerim 1912 doğumlu Rahmetli Mustafa Çiçek ve 1923 doğumlu Rahmetli H. Hüseyin Muşmal Hoca da yıllarca hizmet etmişti. Yaz aylarında köye geldiğimizde dedemin bahçesiyle sınırdaş olan bu güzide cami de bir ezan okuyabilmek için kardeşimle yarışırdık. Burası tarihî özelliğinin yanı sıra benim gibi veya Kurucaova’da dünyaya gelmiş ve bugün orta yaşların üzerinde olan hemen herkesin hatırasının bulunduğu, pek çok insana yön vermiş son derece önemli bir eğitim kurumu gibiydi. Bu noktada pek çok insanımızın yetişmesine vesile olan Rahmetli İsmail Efendi, Naim Hoca, Osman Hafız ile camiye katkı sağlayan Hüsnü Dayı gibi hemşerilerimizi de yâd etmek gerekir.
 
Caminin uzun yıllar ibadete kapalı olması ve üstelik kış mevsimlerinde yağan karların da etkisiyle, vakıf malı asırlık tarihî eserin yerle bir olması içten değildi. Tarihçi bir akademisyen olmamız hasebiyle hemşerilerimiz tarafından durumdan haberdar edildikten hemen sonra, öncelikle Beyşehir Tarihi, Kültürel ve Doğal Mirası Koruma ve Tanıtma Platformu vasıtasıyla kamuoyunun dikkatini çekmiş daha sonra da ilgilerle durumu paylaşmıştık. Konu zaman içerisinde ilgililer tarafından Vakıflar, Diyanet, Beyşehir ve Büyükşehir Belediyesi’ne kadar intikal ettirildi. Bu süreçte kıymetli hemşerilerimiz bizlere bilgiler aktarmaya devam ettiler, bizler de ilgili yerlerde bulunan hemşerilerimizle konuyu paylaşmayı sürdürdük. Nitekim kısa süre önce çok şükür ki Büyükşehir Belediyemiz tarafından ecdat yadigarı bu kıymetli eserin restorasyon çalışmalarına başlandığı haberini aldık. Bu çerçevede başkaca kişilerin de katkısı bulunmakla birlikte 2016 yılından bu tarafa temas halinde olduğum mahallemiz halkından Nuri Öner, Rahmetli Hasan Özen Hoca, eski ve yeni muhtarlarımız ile Kurucaovalılar dernek yönetimine teşekkür etmeliyiz. Ancak özellikle hemşerimiz Mehmet Ekiz’in yakın takibi bu konuda sonuç alınmasında oldukça önemli olmuştur. Şüphesiz söz konusu kişiler, bizim haberdar olmadığımız ancak konuyla yakından ilgilenen kişi ve kurumlara gerekli teşekkürleri iletmişlerdir. Biz de bu vesile başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, süreçte emeği geçen, katkısı bulunan bildiğimiz bilmediğimiz, herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Sayfamızı takip ederek, memleketimizin kültür varlıklarının korunması hususlarına katkı sağlayabilirsiniz.
 
Selam, muhabbet ve hürmetle.
 
Link: https://www.facebook.com/groups/beysehirkulturturizm
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.