22 Eylül 2023 - Cuma

Bir Çıra da Sen Yak

Beyşehir’de yıllardır gazetecilik yapan Ali Rıza Önses Bey bir vesileyle, kurduğu yeni haber sitesinde çeşitli konularda ve özellikle Beyşehir hakkında bazı yazılara yer vermeyi düşündüğünü iletmiş, benden de bölgemizle ilgili yazılar kaleme almamı rica e

Yazar - Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL
Okuma Süresi: 5 dk.
Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL

Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL

-
Google News
 Erbabınca malumdur ki daha önce çeşitli vesilelerle Beyşehir hakkında çok sayıda köşe yazısı, bilimsel makale ve kitaplar yayınlamıştım. Elbette ki bu durumun bana burayı sürekli işgal etme hakkını vermediğini biliyorum. Ancak, vaktimizin müsaade ettiği ölçüde, Beyşehir ve çevresinin mazisi, hali ve istikbali hakkında zaman zaman bazı yazılarımı sizlerle paylaşacağım. Köşemizin başlığı memleketimden ilham alarak şiirlerimde kullandığım Eşrefoğlu mahlasından hareketle Eşref Vakti olarak isimlendirildi.
 
Eşref Vakti isimli köşemizde ilk yazım başka bir konu üzerine hazırlanmıştı. Ancak yakın zamanda yaşadığımız bu büyük afet nedeniyle yazımızın konusunu değiştirdik. Hepimizce malumdur ki ülkemizde gerçekleşen bu elim hadisenin yaşandığı günden bu tarafa milletimiz arasında eşi görülmedik bir dayanışma örneği sergilenmektedir. Gerek yazılı, gerek görsel medyada görüldüğü gibi ülke genelinde çok büyük bir seferberlik başlatılmıştır. Nitekim yardımseverliği ile bilinen ilçemiz ve Kurucuova Mahallesi sakinleri de yaşanan deprem felaketinin ardından afet bölgesine yardım eli uzatabilmek için hemen harekete geçmiştir. Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde yıkıma uğrayan yerleşim merkezleri arasında Malatya’nın Doğanşehir İlçesine bağlı Kurucuova Mahallesi de yer almaktadır. Buradan hareketle aynı ismi taşıdığımız Kurucuova özelinde ve ülke geneline yayılacak bir proje başlatılmasını düşündük. Bu düşüncemizi derneğimize ve muhtarlığımıza aktardıktan sonra Kurucuovalı hemşerimiz şef Gökhan Demirbaşçı ile projenin detaylarını konuştuk. Gökhan Bey’in valilik ve belediye başkanlığı ile yaptığı temaslar sonucunda Doğanşehir’in Kurucuova Mahallesi Muhtarlığı’nın verdiği bilgiler doğrultusunda, kardeşlerimizin ilk etapta yakacak ihtiyaçları olduğunu öğrendik. Bu çerçevede Kurucuova Mahallesi Muhtarlığı ve Kurucuovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği önderliğinde, Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Kurucuova Mahallesi “kardeş köy” ilan edilmiş ve yakacak ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ‘Bir çıra da sen yak’ kampanyası başlatılmıştır. Biliyorsunuz, Anadolu’da Türk kültüründe ve özellikle Yörükler arasında çıra yakma geleneği mevcuttur. Evlenen, çocuğu olan veya askere giden kişilere, hatta zorda, darda olan ailelere halk arasında çıra gecesi düzenlenir ve yardımlar yapılır. Bizler de Toroslar’ın uzantısı Anamaslar’ın eteğinde bir Yörük Köyü olan Kurucaova’nın sakinleri olarak bu güzel geleneğimizden yola çıktık. İnşallah yaktığımız bu çıra, kısa zamanda yayılarak ülkemiz genelinde çok geniş kapsamlı bir yardım kampanyasına dönüşür. Nitekim gün birlik günüdür. Devletimizle milletimize bir olup yaralarımızı sarma günüdür. Bu süreçte kampanyamıza katılan hemşerilerimiz depremin etkisinde kalmış insanların yaralarını sarmak için seferber olmaya devam edeceklerdir. Depremzedelere destek olmak isteyenlerin muhtarlığımızla ve derneğimizle irtibat kurarak kardeş köyümüze yakacak yardımı yapmalarını bekliyoruz. Ayrıca buradan bütün vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına, muhtarlıklara ve belediye başkanlıklarına çağrımızdır ki sizler de bir kardeş yerleşim yeri ilan ederek bu iyilik hareketine katılabilirsiniz.
 
Bu vesileyle “Bir çıra da sen yak” adlı projemizin kampanyaya dönüşmesinde ve uygulanmasındaki katkı ve desteklerinden dolayı hemşerimiz Şef Gökhan Demirbaşçı’ya, Kurucuovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mesut Can’a, Konya Kurucuovalilar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Durmuş Temel'e ve muhtarımız Mehmet Demirbaşçı'ya çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca sesimizin bütün ülkeye duyurulmasındaki katkıları nedeniyle Ali Rıza Onses'e müteşekkiriz.
 
Ülkemizde meydana gelen ve tüm dünyayı derin acıya ve hüzne boğan depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Yüce Rabbim’den rahmet, yaralı ve hasta kardeşlerimize acil şifalar, bölgede çalışan tüm görevlilere kolaylıklar diliyorum. Yüce Rabbim, afetlerden tüm insanlığı korusun. Birliğimiz ve dirliğimiz daim olsun. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin. Selam, sevgi, saygı ve muhabbetlerimle.
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.