16 Mart 2024 - Cumartesi

Yapay Zeka kazandı…

Teknolojide, İletişimde, Savunma Sanayinde, Mühendislik gerektiren dallar ile görsel ve İşitsel her alanda hayatımıza giren yapay zeka bir çok açıdan kolaylıklar getirse de kötü niyetli insanların elinde nasıl bir silaha dönüşebileceği korkusunu da berabe

Yazar - Seyit KONYALI
Okuma Süresi: 3 dk.
Seyit KONYALI

Seyit KONYALI

-
Google News
2023 Yılı başlarında fotoğraf dünyasının rutin seyri Sony firmasının düzenlediği dünya fotoğraf ödülleri yarışmasından gelen bir haber ile sarsıldı. Adeta Fotoğraf dünyasında yeni bir dönem başladı. Alman Sanatçı Boris Eldagsen’ in ‘Yaratıcılık’ kategorisindeki "Pseudomnesia: "The Electrician"isimli eserinin Yapay Zeka Üretildiğini İtiraf ederek Ödülü almaması büyük bir tartışmanın fitilini de ateşlemiş oldu. Olayın duyulması gözleri aslında bir süredir hayatımıza girmiş olmasına rağmen somut bir şekilde karşımıza çıkmamış olan yapay zekayı hayatımızın tam da içine alıverdi.
 
Sanat dünyası yapay zekanın şimdilik sınırlarını görmeye çalışıyor. Metni görsele dönüştüren ve bir tuşla şiirler ve romanlar yazabilen yapay zekâ teknolojisi tüm sanat çevrelerinde merak ve endişe ile takip edilmekte.
 
Fotoğraf dünyası bu olay karşısında temkinli ve bu görsellerin fotoğraf kabul edilmeyeceğini vurgulayarak, Creative fotoğraflara bakış açısını bir nevi yapay zekada da devam ettirmekte kararlı. Türkiye de özellikle belgesel fotoğraf anlayışı toplumda olduğu kadar fotoğraf dünyasında da baskın durumda bulunmaktadır.
 
19.yüzyıl ortalarında da fotoğrafın ortaya çıkması Resim sanatının sonu olarak değerlendirilmişti. Kısa bir süre sonra ise bu endişelerin yersiz olduğu ve fotoğrafın farklı bir mecrada faaliyet gösterdiği görülmüştü. 
 
Özellikle birçok mesleğin yapay zekâ sebebi ile yok olacağı düşünülse de tam olarak İnsanın yerini alması ise imkânsız görülmekte. Yapay zekâ, İş hayatında insanların yardımcısı ve ortağı olarak görülebilir ve insanın yeteneklerini tamamlayacak bir unsur olarak insan yaşamında yerini alabilir mi bunu bize zaman gösterecek. 
 
Gerçek olan bir şey var ki bundan sonra her gördüğümüze ve her duyduğumuza artık inanmamamız gerektiği. Teyit edilmemiş bilgi ve görseller bizim için gerçeklik değil, doğru kaynaktan ulaştığımız bilgi bizim için belirleyici olmalıdır…
 
 
 
 
 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.