Elma iç kurdu
Elma iç kurdu ile kimyasalsız mücadele

Alperen KUTALMIŞ
-Elma üretiminde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli zararlı elma içkurdudur (Cydia pomonella). Türkiye’de elma üretimi yapılan her bölge yaygın olarak görülmektedir. Zararlı böcek sadece elma ağlarında değil armut, ceviz, ayva, şeftali ve erik gibi farklı meyve türlerine de zarar verebilir. Elma içkurdu ile mücadelede birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan en çok tercih edileni, kimyasal mücadeledir.
Halk dilindeki “Kurtlu meyve organiktir, ilaç değmemiştir.” algısı aslında zararlı ile yapılan kimyasal mücadele zamanın yanlış olmasının bir sebebidir. Türkiye’de 1 elma ağacı olan üretici de, 1000 ağacı olan üretici de kimyasal kullanmaktadır. Küçük üreticinin başarılı olamamasının sebebi, az önce bahsettiğim kimyasal mücadelenin yanlış zamanda yapılmasıdır. Bu yüzden doğru zamanda doğru mücadele yapılmalıdır ve kullanılan insektisitin kalıntı süresine dikkat edilmelidir. Doğru zamanda nasıl mücadele edilebilir? Biyoteknik mücadele yöntemlerini kullanarak. Biyoteknik mücadele, insan ve çevre sağlığına zarar vermeden yapılan bir mücadele yöntemidir.
Bahçelere feromon tuzaklar asılarak elma iç kurdu erginleri yakalanarak mücadele edilmektedir. Tuzaklarda yakalanan ergin sayılarına ve etkili sıcaklık toplamına göre kimyasal mücadelenin zamanına karar verilmelidir. Türkiye’de Tarım Bakanlığı İlçe Müdürlükleri ilaçlama zamanı için uyarı vermektedir. Bunun yanı sıra üreticilerde bahçelerine tuzak kurarak bunu takip edebilir. Feromon, içerisinde böceklerin dişilerinin salgıladığı kokuyu içeren ve erkek böcekleri çeken kokulardır. Bahçelere bu kokular yoğun bir şekilde asıldığı zaman erkek bireyler dişiyi bulamaz ve çiftleşemez. Çiftleşme gerçekleşmediği için dişiler yumurta bırakamaz ve ömrünü tamamlar bu şekilde yapılan mücadele yöntemi ile kimyasal kullanmadan mücadele edilmiş olur.