Beyşehir’in ilk mimarı Kasapoğlu: “Öğrencilik yıllarımın hayali gerçekleşti”

Mimarlar Odası Konya Şubesi tarafından meslekte 50.yılını doldurmasından dolayı teşekkür plaketi takdim edilen Beyşehir’in ilk mimar mühendislerinden Sabit Kasapoğlu, “Mimarlık, öğrencilik yıllarımda hayalimdi, hayalim gerçekleşti."dedi.

Yaşam Yayın: 27 Aralık 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 27.12.2023 12:45:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Konya Şubesi tarafından meslekte 50.yılını doldurmasından dolayı teşekkür plaketi takdim edilen Beyşehir’in ilk mimar mühendislerinden Sabit Kasapoğlu, “Mimarlık, öğrencilik yıllarımda hayalimdi, hayalim gerçekleşti, hayalimin arkasından da koştum.”diye konuştu.

79 yaşındaki evli ve 4 çocuk babası Sabit Kasapoğlu 1972 yılında yükseköğrenimini tamamlayıp mezun olduktan sonra yerleşmeye karar verdiği memleketi olan Beyşehir’de serbest olarak mimarlık yapmaya başladı.

Beyşehir’in ilk mimar mühendisi olan Kasapoğlu, 52 yıla sığan mesleki yaşamında başarı hikayeleriyle dolu ilçede hayata geçirilen pek çok mimari projeye imza attı.

MESLEKTE 50.YIL TEŞEKKÜR PLAKETİ

Kasapoğlu, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Mimarlar Odası Konya Şubesi tarafından düzenlenen meslekte 25, 40 ve 50.yılını dolduran üyelerinin plaket takdimi ile onurlandırılması törenine davet edildi. Usta mimar Kasapoğlu’na bu törende  50.yıl teşekkür plaketi takdim edildi.

Yaşadığı mutluluğu dile getiren mesleğin duayen isimlerinden Kasapoğlu,  evlatlarının içerisinde yer alan bir kızının da kendi isteğiyle baba mesleğini tercih ettiğini anlatarak, “3’ü kız, 1’i erkek 4 çocuğum var. Küçük kızım Beyza, imtihana girdi çıktı, doktorluğu kazandı. ‘Bana doktor da mimar da olabilirim. Sen hangisini tercih edersin’ diye sorunca, ‘Kızım ben elbette mimar olmanı isterim. Ama bütün samimiyetimle söylüyorum, sen hangisini istersen, ama doktorluk, ama mimarlık, hepsi kabulüm’ dedim. ‘Baba ben mimar olacağım’ dedi ve mimarlığa başladı. 6 yıl okudu, yüksek mimar oldu.”diye konuştu.

BEYŞEHİR’DE İHTİLAL DÖNEMİNDE VEKALETEN BELEDİYE BAŞKANLIĞI DA YAPTI

En büyük ideallerinden birisinin çocuklarını okutmak olduğunu hepsinin de okuduğunu görmenin mutluluğunu yaşadığını anlatan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mesleğime Beyşehir’de başladım, bütün gücümle meslek hayatıma Beyşehir’de devam ettim. Ben geldiğimde Beyşehir’de mimar da inşaat mühendisi de yoktu. 1972’de mezun olduktan sonra geldim Beyşehir’e, benden 5 sene sonra ise bir başka arkadaşım mimar Ali İnce gelerek bu mesleği devam ettirdi.O yıllardan bu yana serbest mimar olarak çalıştım. İhtilal döneminde ise Ertuğrul Taylan’ın kaymakam olarak görev yaptığı yıllarda yıllık izne ayrılmasından dolayı 1 ay süreyle Beyşehir Belediye Başkanlığına vekaleten baktım. O zamanlarda belediye başkanlıklarını da kaymakamlar yapıyordu. Hem belediye başkanlığı, hem de kaymakamlığa bakıyorlardı. İzinden döndükten sonra da kaymakam bey, ‘Sabit sen böyle devam et deyince, haftada iki veya üç kere devamlı dururdum belediyede, ben yürütürdüm. O da kaymakamlığına devam ederdi. Böyle bir süreç yaşadık.

BEYŞEHİR’DE ORGANİZE SANAYİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİ YAPTI

Beyşehir Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş sürecinde de sanırım 5 yıl süreyle bölge müdürü olarak da görev yaptım. Beyşehir’de sayısını bilemiyorum çok sayıda mimari projede imzam var. Meskenler, binalar, ev ve işyerleri… İçerişehir Mahallesi’ndeki yapılar sit alanında, oradaki pek çok projede imzam var.  Beyşehir merkezdeki  sonradan yıkılan şadırvan projesi bana ait, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin binası da en büyük projelerimden birisidir. Mimarlık değişmez, herkesin bir stili vardır. Ama mimarlığın değişmeyen tarafı da var. Ben Beyşehir’e yeni mimarlar geldi, mesleğimi sürdürdüğüm yıllarda yeni gelen mimar arkadaşların hepsini ziyaret ettim, başarılar diledim. Bana pek gelen olmadı ama ben yine biraz sağlığıma kavuştuğumda yeni gelen arkadaşlar var tanımıyorum lakin kendilerini ziyaret edeceğim.”ifadelerine yer verdi.

“BEYŞEHİR’DE BU KADAR SÜRE BU MESLEĞİ YAPAN YOK”

Bugünkü Beyşehir’in hayalindeki gibi olmadığını ilçe merkezinde bulunan bazı eski yapıların hepsinin yıkıldığını görmenin üzüntüsünü yaşadığını da belirten Kasapoğlu, meslekte 50.yıl plaketini almanın hala mutluluk ve heyecanı içerisinde olduğunu da vurgulayarak, “Mesleğe 50.yıl plaketini aldıktan sonra veda ettim. Dile kolay, yarım asırlık bir dönem. Beyşehir’de bu kadar süre bu mesleği yapan yok. Bu plaketi alanlar içerisinde yer almanın onur ve heyecanını yaşıyorum.”

Kasapoğlu, usta bir mimar olarak  mesleğini icra ettiği yarım asır boyunca mesleğine helal getirecek hiçbir şey yapmadığını da belirterek, layıkıyla yaptığına inandığını sözlerine ekledi.

Ali Rıza Önses/ÖZEL HABER

 

 

 

 

 

 

 

Ek Fotoğraflar
Video
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.