Beyşehir’in geleneksel lezzeti de “Lezzet Gemisi”nde
Beyşehir’in coğrafi işaret tescil belgeli ürünü Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesinin de Türkiye lezzet gemisinin listesinde bulunan 138 ürün arasındaki yerini aldığı duyuruldu.
Kültür
Yayın: 08 Nisan 2025 - Salı - Güncelleme: 08.04.2025 19:28:00
Editör -
Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 4 dk.


Merkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amacıyla oluşturulan ve çok sayıda ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark Of Taste) listesinde Türkiye’den de yer alan gıda ürünlerine bir yenisi de Beyşehir ilçesinden eklendi.
Beyşehir’in coğrafi işaret tescil belgeli ürünü Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesinin de Türkiye lezzet gemisinin listesinde bulunan 138 ürün arasındaki yerini aldığı duyuruldu.
Tescil başvurusunu yapan proje sorumlusu İsmail Ünüvar, Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesinin merkezi İtalya’da bulunan Show Food Lezzet Gemisi olarak bilinen endemik,benzersiz yerel ve özel ürünleri keşfeden ve koruyan platformun listesinde tescillenerek yerini aldığını belirtti.
Yerleşim merkezinde atadan kalma 100 yıldan fazladır nesilden nesile aktarılarak, tohumun genotipi hiç bozulmadan, geleneksel yöntemlerle (tohumun elle ekim yapılması, yabancı ot mücadelesinde elle çapa yapılması ve hasadın elle yapılması) üretilmesinin Çetmi Şeker fasulyesinin önemini kat be kat artırdığına dikkati çeken Ünüvar, fasulye üretimini yapan üreticilerin ise büyük çoğunluğunun yörede yaşayan kadınlardan oluştuğunu belirtti.
GEÇİŞ BÖLGESİNİN EŞSİZ LEZZETİ
Fasulye üretiminin 1210 ila 1225 rakımları arasında Toros dağlarının eteklerinde geçiş bölgesi diye nitelendirilen bölgede yapılmakta olduğunu ve eşsiz bir lezzete sahip olduğunu vurgulayan Ünüvar, ürüne ilişkin şu bilgileri verdi:
“Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesi 1 Temmuz 2010 yılında 56 sayılı coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı bülteninde 447 tescil numarası ile yayınlanarak tescil almıştır.
COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİNE DE SAHİP
Coğrafi işaret menşe adı ile tescil edilmiştir. Akçabelen şeker fasulyesi kürüsel anlamda tanınmış Birleşmiş Milletler (BM) GEF; küresel çevre fonu (Global Eniveronment Facility-GEF) BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Bankası tarafından yönetilen, ortak bir çevre programı tarafından dikkate alınmış ve “bizi tohumumuzdan ayırmayın” adındaki projeyi bu coğrafi bölge ile özdeşleşmiş Akçabelen Fasulye genotipinin geleneksel yöntemlerle işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik faaliyetler desteklenmeye uygun bulunmuştur”
FESTİVALLERLE TANITILAN ÜRÜN AVRUPA ÜLKELERİNE DE İHRAÇ EDİLİYOR
Ünüvar, coğrafi işaret tescil belgesi aldıktan sonra yerleşim merkezinde festivaller düzenlenerek tanıtılan, iç piyasadan sonra Avrupa ülkelerine de ihraç edilmeye başlanan Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesinin başvuruları üzerine Slowfood diğer adıyla Lezzet Gemisi olarak bilinen Ark Of Taste listesinde de yer almaya başladığını vurgulayarak, “Bu listede yer alması ile bölgemizde üretilen baklagillerden Akçabelen Şeker Fasulyesi ürününün detayları hakkındaki bilgilere tüm dünyadan erişim sağlanabilecektir.
BİLİNİRLİĞİ DAHA DA ARTACAK VE KORUNMASI SAĞLANACAK
Bölgesi dışında bulunamayacak yerel ve az miktarda yetiştirilen ürünlerden olan şeker fasulyemizin bilinirliği daha da artmış olacaktır.
Bu listede yer almasının önemi de buradan daha iyi anlaşılacaktır.Türkiye’den bu listeye Akçabelen Şeker Fasulyesi diğer 137 üründen birisi olarak dahil olmuş ve bu sayı ülkemizde 138’e yükselmiştir.”ifadelerine yer verdi.
Ünüvar, Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesinin coğrafi işaret tescil belgesi kazanımının ardından Slow Food’un “Lezzet Gemisi” (Ark Of Taste” programı ile de uluslararası platformda hem tanınmasını hem de koruma altına alınmış olacağını sözlerine ekledi.
Ünüvar, bu durumun kültürel mirasın sürdürülebilirliği ve tanıtımı açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Ek Fotoğraflar




















Yorumlar (0)