Prof.Dr.Zengin’den çiftçilere iyi bir nadasın püf noktaları

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Zengin, çiftçilere iyi bir nadasın nasıl yapılacağı hakkında bilgiler verdi.

Gündem Yayın: 07 Ağustos 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 07.08.2024 01:56:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Zengin, çiftçilere iyi bir nadasın nasıl yapılacağı hakkında bilgiler verdi.

Sosyal medya hesabından “iyi bir nadas nasıl yapılır?” sorusunu cevaplandıran Prof.Dr.Zengin, çiftçilere bunun püf noktalarını aktardı.

Nadasın yıllık ortalama 250-500 mm yağış alan yarı kurak bölgelerde topraktaki suyun besin maddelerinin veya her ikisinin birikmesi suretiyle verimliliği artırmak için tarlaların bir yıl süreyle ekilmeden sürülüp boş bırakılması işlemi olduğunu hatırlatan Prof.Dr.Zengin, böylece iki yılda kök bölgesinde biriktirilen su ile bir yılda bitkinin ihtiyaç duyduğu suyun karşılanarak iki yılda bir kez ürün alınabilmekte olduğunu aktardı.

“ANIZ YAKILMAMASI” UYARISI

Nadasın sulama imkanı olmayan yarı kurak iklim bölgelerinde yapıldığının altını çizen Zengin, çiftçilere tahıl hasadının ardından anız yakılmaması uyarısında da bulunarak konuya ilişkin şu tavsiyelerde bulundu:

“Tarla kışı anızlı geçirmeli, anız mart ortası-nisan sonu arasında tavlı bir anda kazayağı benzeri Anadolu Sabanı ile, bu yoksa kulağı küçültülmüş pullukla 15-18 santim derinlikte sürülerek bozulmalıdır.

Anız toprak için hem organik madde kaynağıdır hem de su ve rüzgâr erozyonunu önler.

Tarla meyilli ise bu ilk sürüm, eğim doğrultusunda değil de eğime dik doğrultuda yapılmalıdır.

İkinci sürüm (ikileme) haziran başı gibi tarla otlandığında ilk sürüme ters yönde, arkasına yaylı tırmık takılmış kazayağı ile 8-10 cm derinlikte yapılmalıdır.

Otlanma görülürse (temmuz sonu gibi) üçüncü sürüm (üçleme) aynı kazayağı ile gerçekleştirilmelidir. Bunun gibi bilgiler ile 75 kültür bitkimizin gübrelenmesi programları yeni çıkardığım çiftçiler için pratik bitki besleme ve gübreleme (genişletilmiş 3.baskı) kitabımda da yer almaktadır. Buradaki bilgilerden de faydalanılabilir. Çiftçilerimize sağlıklı ve bereketli yıllar diliyorum.”

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.