Oda başkanından çok önemli çağrı

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan, 6 Şubat depremlerinin 2. yıldönümünde afet risklerinin azaltılması için yerel yönetimlerin Afet Risk Azaltma Manifestosu hazırlaması gerektiğini söyledi.

Gündem Yayın: 06 Şubat 2025 - Perşembe - Güncelleme: 06.02.2025 02:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin 2. yıl dönümünde, 21 Ocak 2025’te Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki yangında 78 kişinin hayatını kaybetmesine dikkat çekerek, “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin 2. yıldönümünde, ülke gündeminde yine bir afet ve ölen onlarca yurttaşın haberi var. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi`ndeki Grand Kartal Otel`de 21 Ocak 2025 günü saat 03.30 sıralarında meydana gelen yangında, çoğunluğu çocuk olmak üzere 78 vatandaşımızı kaybettik. Hepimiz biliyoruz ki alınacak basit önlemlerle engellenmesi mümkün bir olay, kısa sürede felakete dönüşmüştür. Tıpkı iki yıl önce bugün, saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve 13.24’te Elbistan ilçelerinde meydana gelen Mw 7.7 ve Mw 7.6 büyüklüğündeki depremlerin, resmi rakamlara göre 53.537 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olarak asrın felaketi haline gelmesi gibi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına sabırlar diliyoruz.”dedi.

Arslan, son dönemdeki Ege Denizi'ndeki depremlerle ülkenin tüm coğrafyasının, özellikle afetlere karşı daha hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yaparak, Afetlerin önlenmesi için, İklim krizi ve büyüyen afet risklerine karşı doğa tabanlı çözümler içeren yeni bir strateji geliştirilmesini ve yerel yönetimlerin afet risk azaltma manifestosu hazırlaması gerektiğini belirtti.

AFET RİSK AZALTMA MANİFESTOSU ÇAĞRISI

Arslan, yerel ve merkezi idarelere çağrıda bulunarak, afet risklerini azaltmak için kapsamlı bir "Afet Risk Azaltma Manifestosu" hazırlamalarını önerdi. Bu manifestonun, bugüne kadar yaşanan afet ve acil durum deneyimlerinden, uluslararası afet yönetim tecrübelerinden ve Birleşmiş Milletler'in önerilerinden faydalanarak şekillendirilmesi gerektiğini belirtti.

Arslan, manifestonun içerik olarak, halkın yerel yönetimlerle birlikte katılımcı bir modelle şehirlerini planlayıp karar verebildiği, sürdürülebilir kentleşmeyi sağlayan, afetlere karşı güçlü bir yerel bilgi altyapısı kuran ve olası felaketlere karşı önceden önlemler alabilen şehirler yaratmayı hedeflemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yerleşim alanlarının jeolojik etütlerle değerlendirilerek risk azaltıcı önlemlerin alınıp, her düzeyde afet risk analizi yapılarak, bu sonuçlara göre planlar oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Arslan bu kapsamda, afet, imar ve yapı mevzuatının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, afet risk azaltma stratejilerinin hayata geçirilmesi için kurumların görev ve sorumluluklarının netleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Yerleşim alanlarında yapılan jeolojik etütlerle risklerin belirlenmesi ve uygun arazi kullanım önlemlerinin alınması gerektiğini ifade eden Arslan, afet yönetim sisteminin insan ve çevre odaklı olarak yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.