Milletvekili Ekici: "Mali Müşavirler İnsanca Çalışma Koşulları İstiyor"
Gelecek, Saadet Grubu’nun ağır iş yükü altında çalışan mali müşavirlerin olumsuz çalışma koşullarının ve yıllardır çözülemeyen sorunlarının araştırılması için TBMM’ye verdiği araştırma önergesi AK Parti ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.
Gelecek, Saadet Grubu’nun ağır iş yükü altında çalışan mali müşavirlerin olumsuz çalışma koşullarının ve yıllardır çözülemeyen sorunlarının araştırılması için TBMM’ye verdiği araştırma önergesi AK Parti ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, duruma tepki gösterdi.
Gelecek Saadet Grubu ağır iş yükü altında çalışan mali müşavirlerin olumsuz çalışma koşullarının ve yıllardır çözülemeyen sorunlarının araştırılması için TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, araştırma önergesi üzerine meclis kürsüsünde açıklamalarda bulundu.
“MALİ MÜŞAVİRLER İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORLAR”
Türkiye genelinde binlerce Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin artan iş yüklerine tepki göstermek için yaptıkları protestoları anımsatan Ekici, şunları söyledi:
“Mali Müşavir meslektaşlarım geçen hafta düzenledikleri basın bildirileriyle yıllardır süregelen ağır çalışma şartlarını ve enflasyon düzeltmesi gibi uygulamalarla artan iş yüklerini protesto ettiler. Seslerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ve milletvekillerine duyurmaya çalıştılar.Mali müşavirler basın bildirilerinde ne istiyorlar biliyor musunuz? İnsanca yaşamak istiyorlar. İnsanca çalışma koşulları istiyorlar. Bir mali müşavirin, nitelikli bir beşeri kaynağın insanca yaşamayı talep edecek duruma gelmesi ne kadar trajik değil mi?”
“MALİ MÜŞAVİRLER CAMİASINDA BİR İNFİAL HALİ MEVCUT”
“Aynı bildiride meslektaşlarım ‘cinnet geçirmek üzereyiz’ diye feryat ediyorlar” diyen Ekici, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Şu an mali müşavir camiasında bir ‘infial hali’ mevcuttur ve bizler milletvekilleri olarak buna duyarsız kalamayız. Bu durum mali müşavirlerin mesleki ya da kişisel menfaatlerinden ziyade öncelikle vergi gelirlerini de ilgilendiren kamu yararının bir gereğidir. Çünkü sayıları 130 bini bulan mali müşavirler Türkiye ekonomisinin ve özelde kamu maliyesinin adeta gizli kahramanlarıdır. Devlet bütçe kalemlerinin yüzde 84’lük kısmı vergi gelirlerinden oluşmaktadır. Mali müşavirler mükelleflerin beyannamelerini Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirmezlerse bakanlık, vergi tahsilatı yapamaz. Vergi toplanamazsa kamu harcamaları da yapılamaz. Yani devlet bütçesi çöker. Meslektaşlarım, onlarca kanun, yüzlerce yönetmelik, tebliğ ve sirkülerden oluşan vergi mevzuatında her gün gerçekleşen yüzlerce madde ve hüküm değişikliklerini takip ederek mükelleflerini bilgilendirmektedirler.”
“YENİ KANUNLARLA MALİ MÜŞAVİRLERİN İŞ YÜKÜ ARTIRILIYOR”
Mali müşavirlerin 3568 sayılı meslek kanununda iş tanımları belli olmasına rağmen çıkarılan yeni kanun ve yönetmeliklerle iş tanımlarının sürekli genişletilerek iş yüklerinin artırıldığını kaydeden Ekici, “Yeni işlerin tamamı da süreli olan ve belli bir tarihe kadar yapılması zorunlu olan işlerdir. Artan iş yükleri nedeniyle sürekli yeni personel istihdam etmek zorunda kalıyorlar. Bu da işletme maliyetlerini artırmaktadır. Mali müşavirlerin iş yükleri bu şekilde sürekli artırılırken buna paralel olarak fiyat tarifelerindeki ücretlerinde herhangi bir artış da yapılmamaktadır. Devlet adeta mali müşavirleri maaşlı personeli gibi kullanmakta ama her hangi bir maaş ödemesi de yapmamaktadır” dedi.
“ADALETSİZ ÜCRET TARİFESİ MALİ MÜŞAVİRLERİN YAŞAMINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin 4 güne indirilmesi tartışılırken Mali Müşavirlerin neredeyse 7 gün 24 saat ofislerine hapsedildiğini söyleyen Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesinin mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkilediğini belirtti.
İktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her verinin mali müşavirler aracılığıyla toplandığını ifade eden Ekici, “ Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına sürekli zorlaşmaktadır. GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde, sadece Nisan ayında toplam 56 beyan ve bildirimin verilmesi gerekiyordu. İnanılır gibi değil. 18-20 günlük iş günü içerisinde mali müşavirlerin üzerine daha ne kadar yük bindirilebilir ki? Mali müşavirler beyanname ve bildirimlerin sadeleştirilmesini ve gereksiz/tekrar niteliğindeki bildirimlerin kaldırılmasını talep ediyorlar” şeklinde konuştu.
“BİLGİ SİSTEMLERİ ALTYAPILARININ HIZLICA İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİR”
“Bir diğer sorun da beyan ve bildirimleri almak için kullanılan e-sistemlerin sağlıklı çalışmaması” diyen Hasan Ekici, “Özellikle beyan ve bildirimlerin yoğun girildiği dönemlerde e-sistemler çökmekte ya da çok yavaşlamaktadır. Bu yavaşlama ve çökmeler beyan dönemlerinde zamanla yarışan meslek mensuplarının streslerini kat be kat artırmaktadır. Bilgi sistemleri altyapılarının hızlıca iyileştirilmesi gerekir. Ayrıca e-sistemlerin arızaya uğradığı her gün beyan süresine ilave edilmelidir. Son olarak mali müşavirler enflasyon muhasebesinde 2024 yılının geçiş dönemi olması, buna ilişkin ikincil mevzuatın oldukça geç yayınlanması ve aşırı yoğunluk nedeniyle 2024 yılında geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmamasını talep etmektedirler” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN VE ŞİMŞEK’E ÇAĞRIDA BULUNDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulunan Ekici, “Buradan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlık yetkililerini mali müşavirlerin sorunlarının biran önce çözülmesi hususunda gerekli adımları atmaya davet ediyoruz! 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani talepleri ivedilikle hayata geçirilmelidir! Bu adımlar atılıncaya kadar meslektaşlarımızın destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.