Karaman: “Eğitimden tasarruf, kabul edilemez”
İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ünal Karaman, “Eğitimden tasarruf, gelecekten tasarruftur.Kabul edilemez”dedi.
İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ünal Karaman, “Eğitimden tasarruf, gelecekten tasarruftur.Kabul edilemez”dedi.
Karaman, Konya’nın aralarında Beyşehir’in de olduğu ilçelerinde taşımalı eğitimle liseye devam eden öğrencilerin servislerinin tasarruf tedbirleri gerekçesiyle iptal edilmesini TBMM’nin gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği soru önergesinin yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Karaman, köy okullarının kapatılmasının ardından şimdi de taşımalı eğitimi sonlandırma girişiminin fırsat eşitliğine vurulacak bir darbe olduğunu savunarak, “Bakanlığı bu yanlıştan dönmeye ve evlatlarımızın taşımalı eğitim hakkını geri vermeye davet ediyorum.”ifadelerine yer verdi.
Milletvekili Ünal’ın soru önergesinde şu sözler ve 11 maddelik şu sorular yer aldı:
“Konya’nın birçok ilçesinde, köylerden taşımalı eğitimle ilçe merkezlerindeki liselere getirilen öğrencilerin servislerinin iptal edildiğine yönelik şikayetler tarafımıza iletilmiştir. Bu durum il genelinde binlerce öğrenciyi mağdur etmekle birlikte, eğitime devam etme oranında düşüşler yaşanmasına sebebiyet verebilecektir. Bu uygulama, özellikle kız çocuklarımızın okula devam edememe riskini de beraberinde getirmektedir.
Velilere servislerin kaldırılması gerekçesi olarak ‘tasarruf tedbirleri genelgesi’ gösterilmiş olup, öğrencilerin ilçe merkezlerindeki yurt ve pansiyonlara kayıtlarının yaptırılması tavsiyesi verilmiştir. Köy okullarının kapatılmasıyla büyük darbe alan eğitimde fırsat eşitliği konusu şimdi bir de taşımalı eğitimin iptaliyle bir darbe daha almıştır. Evlatlarının ilk gençliklerini kendilerinden uzakta değil, yanında geçmesini isteyen aileler taşımalı eğitimin devamını talep etmektedir.
Bu bilgiler çerçevesinde
1.Konya genelinde taşımalı eğitimle köylerden gelerek ilçe merkezinde eğitim gören ortaöğretim öğrencisi sayısı kaçtır?
2.Ortaöğretim öğrencilerinin faydalandığı servislerin iptal edilme gerekçesi ‘tasarruf tedbirleri’ midir?
3.Bakanlığınız taşımalı eğitim sistemini kaldırarak Konya genelinde yıllık ne kadar ‘tasarruf’ etmeyi planlamaktadır?
4.Geleceğimizi şekillendirecek stratejik bir güç olan eğitimdeki tasarruf konusunda Bakanlığınızın görüşü nedir?
5.Bakanlığınız eğitim faaliyetlerinden tasarruf yapılamayacağını ilgili Bakanlıklara bildirmiş midir?
6.Konya genelinde ortaöğretim düzeyinde yatılı bölge okulu ve pansiyon sayısı ve kontenjanı kaçtır?
7.Bakanlığınızın Konya’da taşımalı eğitim yerine yatılı okumalarını tavsiye ettiğiniz öğrencilerin tamamını alacak yurt ve pansiyonu var mıdır? Yoksa öğrenciler özel yurt ve pansiyonlara mı yönlendirilecektir?
8.Gençlerimizi kırsaldan koparacak ve aile yaşamından uzaklaştıracak bu uygulamanın pedagojik değerlendirmesi Bakanlığınızca yapılmış mıdır?
9.Bakanlığınız öğrencilerimizi ve ailelerini mağdur eden taşımalı eğitimin iptali uygulamasından vazgeçmeyi düşünmekte midir?
10.Bakanlığınız kırsal kalkınma ve eğitim ilişkisini nasıl tanımlamaktadır? Bunun için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
11.Bakanlığınızın ulaşım ve barınma imkansızlığı sebebiyle eğitime devam edemeyen öğrencilere yönelik tespit ve kazandırma çalışması var mıdır?”