Genel tarım sayımı çalışmaları başladı
Yurt genelinde 1 Temmuz 2025 tarihi itibariyle Cumhuriyet tarihinin 8’inci ve en kapsamlı tarım sayımı başladı.


Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde yürütülecek 2025 yılı genel tarım sayımı için Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya il ve ilçe sayım komitelerinde görev alacak personeller katıldı.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Durun Seçen, toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmaların başladığını vurgulayarak, tarım sayımının önemine dikkati çekti. Genel tarım sayınının, tarımsal üretim planlamasının en önemli aşamalarından birisi olduğunu anlatan Seçen, doğru ve sağlıklı istatistik altyapısının oluşturulması amacıyla sayımın sorunsuz ve eksiksiz olarak gerçekleşmesini önemsediklerinin altını çizdi.
Seçen, il genelindeki tüm saha ekibinin hazır bulunduğu toplantıda, sayım çalışmalarının hem ülke hem de il tarımına sağlayacağı katkılar hakkında da bilgiler verdi.
Çalışmaların hayırlı olmasını dileyen Seçen, sahada görev alacak il ve ilçe müdürlükleri bünyesindeki teknik personel ile TÜİK görevlilerine ve proje kapsamında görevlendirilenlere başarı diledi.
Türkiye’nin ADNKS projesinden sonra ikinci büyük projesi olarak nitelendirilen genel tarım sayımının en doğru bilgilerin alınarak en doğru sonuca ulaşması amacıyla yıl sonuna kadar devam edeceği kaydedildi.
Toplantıda gerçekleştirilen eğitim programı sunumlarla devam ederken, uzmanlar 2025 genel tarım sayımı çerçevesinde parsel bazlı olarak yürütülecek çalışmalarda çiftçi kayıt sistemi ve tarımsal üretim kayıt sistemi verilerinden istifade edileceğini belirtti.
Toplantıda, TÜİK genel merkezi tarafından hazırlanan teorik eğitim videoları ve soru formları ile ilgili ayrıntılı bilgilendirmeler de gerçekleştirildi.
Tarım sayımı, tarımsal üretimin yapısını yerleşim yeri bazında ortaya koyan en geniş kapsamlı veri kaynağı olarak öne çıkıyor. Bitkisel veya hayvansal üretim yapan tüm tarımsal işletmeler (hane halkı, şirket, kooperatif vb) sayım kapsamına dahil edilecek.
Sayıma katılımı artırmak için çeşitli tanıtım kanalları da kullanılacak.
SMS gönderilecek davetler, TÜİK tarafından organize edilecek, ayrıca dileyen çiftçiler e-Devlet üzerinden soru formunu online olarak doldurabilecek.
Türkiye’nin gıda ve tarım politikalarının doğru planlanması, sürdürülebilir üretimin desteklenmesi ve kaynakların verimli kullanılabilmesi için büyük önem taşıyan 2025 Genel Tarım Sayımına, Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK, ilgili tüm kurumlar ile İl ve İlçe teknik komiteleri seferberlik ruhuyla destek verecek.




