“Gazze’deki soykırıma, katliama daha fazla ses vermeliyiz”
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Başkanlığın 2024 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke’de bulunan Türk hacı adaylarıyla bir araya geldi.
Gündem
Yayın: 11 Haziran 2024 - Salı - Güncelleme: 11.06.2024 00:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Buradaki konuşmasında, ibadetlerin daha güzel insan olmanın vasıtası olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, “İbadetler, Allah’ın rızasına ulaşma yoludur. Ben hacı olmak için hacca gittim, gelmeden önce nasılsam bundan sonra da öyleyim deme lüksümüz yok. Gelmeden önceden daha titiz olmalıyız, daha dikkatli olmalıyız. Çünkü sadece bireysel bir temsil durumunda değiliz. Aynı zamanda hacı gibi çok önemli bir unvanı temsil ediyoruz.” dedi.
“Hacda insan, takvayı, sabrı, şükrü, dayanışmayı öğrenir”
Başkan Erbaş, haccın müminler için bir arınma ve bağışlanma vesilesi olduğunu belirterek, “Müminin kendi hayatı, kalbi, niyeti, hayalleri, arzuları, nefsi hataları ve günahları ile yüzleşerek kötülük adına ne varsa aklından, kalbinden ve hayatından çıkarması içindir hac. Bu süreçte insan takvayı, sabrı, şükrü, sorumluluğu, dayanışmayı, fedakarlığı, ahde vefayı, sadakati ve cömertliği öğrenir.” diye konuştu.
“Ahiret inancıyla çocuklarımızı yetiştirmeliyiz”
Ahiret bilincinin önemine işaret eden Başkan Erbaş, “Ahiret inancı olmayan bir insanın kötülük yapmasını nasıl engelleyebilirsiniz? O yüzden hem kendi ahiret bilincimizi hem de çocuklarımızın, gençlerimizin ahiret bilincini geliştirmek için büyük bir mücadele vermemiz lazım. Baki olan Allah’tır. Yaptığımız her şey karşımıza getirilecek ‘oku bakalım kitabını’ denilecek. Amel defterimiz önümüzde açılmış okuyacağız. Bu bilinçle çocuklarımızı yetiştirmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
“Hac, İslam’ın en kapsamlı ibadetidir”
Başkan Erbaş, Peygamber Efendimizin (s.a.s.); “Mebrur haccın karşılığı ancak cennettir” hadis-i şerifini hatırlatarak, “Hac, İslam’ın en kapsamlı ibadetidir ve her bir uygulaması İslami hayatın temel ilkelerini bünyesinde toplamaktadır. İhram, tavaf, safa, merve, sa’y, vakfe, ihram yasakları, tıraş olma, şeytan taşlama gibi birçok sembol var. Bu sembollerle öne çıkan hac ibadetinde asıl önemli olan her sembolün ifade ettiği manayı idrak etmektir.” şeklinde konuştu.
“Gazze’deki soykırımı durdurabilmek için usanmadan daha fazla gayret etmeliyiz”
Haccın bütün müminlerin bir genel kongresi olduğunu, dertlerini burada dile getirdiğini ifade eden Başkan Erbaş, şunları kaydetti:
“Buradan aldığımız şuurla Gazze’yi, Filistin’i unutmamalıyız. Orada zalim işgalcilerin Filistinlilere, Gazzelilere yapmış olduğu bu soykırıma, bu katliama daha fazla ses vermeliyiz. Elimizden ne geliyorsa elimizle yapmaya, dilimizden geleni dilimizle yapmaya daha çok gayret etmeliyiz. Bu zulüm, bu soykırım, bu katliam duruncaya kadar dünyanın dikkatini oraya çekmeliyiz. Bütün Müslümanlar olarak güçlerimizi birleştirerek bu soykırımı durdurabilmek için ne yapmamız gerekiyorsa susmadan, usanmadan, üşenmeden yapmaya bundan sonra daha fazla gayret etmeliyiz.”
Programa, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı ile Mekke Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ahmet Oğuz da katıldı.
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)