Bu mahallede ramazan aylarında artık davul sesleri susacak mı?
Derebucak ilçesinde 37 yıldır mahalle sakinlerini isimleriyle, manileriyle sahura kaldıran ramazan davulcusu İsrafil Sert, ilçe nüfusunun azalması dolayısıyla emeğinin karşılığını alamadığı için mesleğini bırakacağını açıkladı.
Derebucak ilçesinde 37 yıldır mahalle sakinlerini isimleriyle, manileriyle sahura kaldıran ramazan davulcusu İsrafil Sert, ilçe nüfusunun azalması dolayısıyla emeğinin karşılığını alamadığı için ömrünü adadığı mesleğini bırakacağını açıkladı.
Derebucak’ta ikamet ettiği mahallesinde davul çalarak her yıl ramazan ayında mahalle sakinlerini sahura kaldıran ve ulusal TV kanallarında haber olduktan sonra ünü ilçe sınırlarını aşan yörenin renkli isim ve simalarından İsrafil Sert’in sosyal medyadan yaptığı sitem dolu son paylaşım ilçede yaşayan herkesi üzdü.
Sert,37 yıldır hiçbir kurum ve kuruluşa bağlı kalmadan ramazan aylarında ramazan davulculuğu işini devam ettirdiğini vurgulayarak, bu yıl mesleğinin 38’inci yılında da yine mesaisini sürdürdüğünü belirtti.
Sert, ancak son yıllarda ilçede azalan nüfusla birlikte farklı nedenlerden dolayı emeğinin karşılığını alamadığından yakınarak kendisine destek verilmediği takdirde bu yıl son kez ramazan ayında davul çalıp artık mesleğine veda edeceğini açıkladı.
Sert, “Görsel olarak bir vazo misali hep göz önündeydim. Biliyorum beni unutmadımız ama ‘hali nicedir’ diyen de olmadı maalesef” sözleriyle ilçe halkına seslenerek başladığı sitem dolu paylaşımında şu cümlelere yer verdi:
“52 yaşıma geldim bu zaman zarfında ve bu zamana kadar;maddi, manevi, kültürel ve sosyal bakımdan ne düşündüm, ne yazdım, ne söyledim ve ne yaptıysam her daim toplumun ortak yararını gözeterek biz biz biz, hepimiz diyedir.
Hiçbir zaman ‘beni ilgilendirmez, bana ne’ demedim.
37 yıldır hiç bir kurum ve kuruluşa bağlı kalmadan ve şuan 38’nci yılda da doğal dokuya sadık kalarak 11 Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif sahur gecelerinde icra ettiğim davul işimi bilhassa son üç yılda nüfusun tamamen bittiği ve emeğimin karşılığını alamadığımı ve bir çok kişinin bu konuyu bildiği halde duyarsız davranmasını da göz önünde bulundurarak, bu gelenek ve göreneğin devam etmesi yolunda ve yönünde özel yada resmi kurum ve kuruluşlardan yılda 1 Ramazan ayına mahsus maddi olarak gerekli sponsorluk ilgi ve destek gelmediği takdirde, üzülerek ifade etmeliyim ki bu mübarek mesleğimde son yılım olacaktır.
Gönül ister ki bu gelenek ve göreneğin devam etmesini arzu eden her müslüman ve her insan elini vicdanına koyarak ve empati kurarak el ver'e ve Allah ömür ve sağlık verdikçe bu güzellik ölmeye. Saygı, sevgi dua ve muhabbetle, kalın sağlıcakla sevgili Derebucaklı kardeşlerim”
SIRA DIŞI RAMAZAN DAVULCUSU
Derebucak’ta evinin altındaki atölyeye çevirdiği yerinde cep telefonu teknik servisi ve bilgisayar yazılım ve donanım işi yapan İsrafil Sert, aynı zamanda Ramazan aylarında çaldığı davulla ikamet ettiği mahallesinde yaşayanları sahura uyandırıyor.
Ramazan ayında başlayan 30 günlük mesainin ilk 14 günü sadece davulunu çalarak vatandaşları uyandıran Sert, sonrasındaki günlerde de hem davul çalıyor hem de manilerini seslendiriyor.
İşini yaparken giydiği yeleği ve fesiyle de sıra dışı bir davulcu profili çizen Sert, aynı zamanda sahura kaldırmak için evlerinin önüne geldiği kişileri iki kez ismini tekrar ederek uyandırıyor.
İsrafil Sert, geçtiğimiz yıllarda haberlere de konu olan açıklamasında, Derebucak’ta uzun yıllardır Ramazan davulcusu olduğunu belirterek, “Benim amacım Ramazan ayındaki manevi dokuyu, kokuyu bozmadan yürümek bu yolda, ömrüm artık yettiğince diyelim. Benim gönlüm ister ki 60 yaşına 70 yaşına kadar çalayım ama ömrümüz neye müsaade ederse Gelenek, görenek, adet bunlar ölmesin devam etsin, yaşasın ben bunu istiyorum. Benden sonra inşallah birileri üstlenir devam ettirir düşüncemiz, niyetimiz bu. Musalla Mahallesi, Kenankuyu Mahallesi istikametindeki hemen hemen herkesin ismini, çocuğunun ismini, ailenin ismini biliyoruz. İsim isim de bağırıyoruz, ikişer defa zikr ediyoruz” ifadelerine yer vermişti.
İsrafil Sert, aynı zamanda davul da imal ederken, imal ettiği davullardan sahiplendirdiği çocuklarla birlikte Ramazan ayının son günlerinde sokaklara çıkarak birlikte davul çalmasıyla da tanınıyor ve çok seviliyor.