Beyşehir’de her yıl bu tarihte Bangladeş su nilüferi günü kutlanacak
Beyşehir ilçesinde her yıl Haziran ayının ilk haftası Bangladeş Su Nilüferi Günü olarak kutlanacak.
Beyşehir ilçesinde her yıl Haziran ayının ilk haftası Bangladeş Su Nilüferi Günü olarak kutlanacak.
Bangladeş’in Sylhet kenti ile kardeş şehir olan Beyşehir ilçesinde 1 Haziran günü Bangladeş Su Nilüferi Günü etkinliği düzenlendi.
Bangladeş Halk Cumhuriyeti Konya Fahri Konsolosluğu ile Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikte Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır’ın teklifi ile her yıl Haziran ayının ilk haftasının Beyşehir’de Bangladeş Su Nilüferi Günü olarak kutlanılmasına karar verildi.
BEYŞEHİR’DE BANGLADEŞ KÜLTÜR EVİ AÇILACAK
Bu arada, Konya Fahri Konsolosluğunun Beyşehir’de Bangladeş Kültür Evi açılmasına yönelik teklifi de Belediye Başkanı Bayındır ile Ankara Büyükelçisi M.Amanul Haq tarafından onaylandı. Konuyla ilgili gerekli çalışmaların yapılması için ilk resmi toplantının ise Ağustos ayında yapılmasına karar verildi.
Türkiye Bangladeş ilişkilerinin 50.yılına özel Bangladeş Konya Fahri Konsolosluğu tarafından düzenlenen temel seviye online Bangalce eğitimi katılımcılarına da sertifikalarının verildiği kutlamalar çerçevesinde etkinliğe katılan davetlilere Bangladeş’in bereketli topraklarında yetişen çay ve bitkilerinden üretilen ülkenin önde gelen çay üreticisi KAZI&KAZI’nın organik bitki çayları ikram edildi.
KONYA FAHRİ KONSOLONSU DENİZ BULKUR’UN İKİLİ İLİŞKİLERDEKİ ÖNEMLİ ROLÜ
Öte yandan, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Konya Fahri Konsolosu Deniz Bulkur iki ülke arasında tarihi kökü uzun yıllar öncesine dayanan dostluk ve kardeşlik bağlarını gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol üstleniyor.
16 yılı aşkın süredir Bangladeş’te bulunan Bulkur’un kardeş şehir Beyşehir’de yetişen ve Bangladeş’in ulusal amblemi olan beyaz su nilüferlerinin iki kardeş ülkenin dostluk bağlarına anlam katacağını düşünerek yaptığı görüşmelerin ardından Bangladeş Su Nilüferi Günü etkinliklerinin temeli atıldı.
Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği’nin de vermiş olduğu destek ve katkılarla her yıl bahar döneminde yapılan bahar etkinlikleri konseptine bu yıl Bangladeş Su Nilüferi Günü etkinlikleri de dahil edildi.
Bangladeş Büyükelçisi M.Amanul Haq ve beraberindekilerin katılımıyla Beyşehir Gölü nilüfer bahçesine tekne turu düzenlenirken, tur boyunca Bengalce su nilüferleri ile ilgili şarkılar çalındı ve su nilüferi alanında fotoğraflar çekildi. Kıyıda ise orman fidanları toprakla buluşturuldu.
SU NİLÜFERİ BANGLADEŞ’İN DEVLET AMBLEMİ VE ULUSAL ÇİÇEĞİ
Su nilüferi Bangladeş’in devlet amblemi ve ulusal çiçeği olarak biliniyor.
Amblem, resmi hükümet belgelerinde ve para biriminde de görünüyor. Bangladeş’te nilüferlerin beyaz, pembe, kırmızı ve açık mavi olarak dört rengini görebilmek mümkün.
Amblem, 1971’deki bağımsızlıktan kısa bir süre sonra kabul edildi. Ortada, iki tarafı pirinç demetleriyle çevrelenmiş bir nilüfer, nilüferin üstünde dört yıldız ve birbirine bağlı üç jüt yaprağı bulunuyor.
Nilüfer, ülkenin ulusal çiçeği ve Bangladeş’ten geçen birçok nehrin temsilcisidir.
Doğal güzelliğiyle ünlü bir ülke olan Bangladeş’in yemyeşil manzaralarında nilüfer, saflığın, dayanıklılığın ve kültürel önemin simgesi olarak duruyor. Ülkeyi boydan boya kat eden birçok nehri ve birikintisini kucaklayan nilüfer, Bangladeş’in ulusal çiçeği olarak yerini haklı olarak kazanmıştır.
Nehirler, göletler ve bataklıklar da dahil olmak üzere ülkenin su kaynaklarında bol miktarda bulunan nilüferin bazen zorlu ortamlarda gelişebilme yeteneği, Bangladeş Halkının Dayanıklılığını Ve Gücünü Yansıtıyor.
Nilüferin içinde büyüdüğü bulanık suların üzerine çıkma yeteneği gibi, Bangladeş de tarihi boyunca sayısız zorluğun üstesinden gelme gzmini göstermiştir.
Nilüfer, çeşitli sanat formlarında, edebiyatta ve dini bağlamlarda ortaya çıkan, Bangladeş kültürüne derinlemesine yerleşmiştir. Beyaz veya pembe yaprakları genellikle Budist ve Hindu geleneklerinde saflık ve aydınlanma ile Ilişkilendirilir. Çiçeğin önemi, ruhani güzelliği nedeniyle hayranlık duyulan ve ruhsal gelişimin bir temsili olarak saygı duyulan eski zamanlara kadar uzanabilir.
Nilüferin büyüleyici varlığı aynı zamanda Bangladeş’teki sayısız yazar, şair ve sanatçıya aa ilham kaynağı olmuştur. Narin görünümü ve canlı renklerinin sakin sularla yan yana gelmesi, çoğu zaman hayatın zorlukları arasında güzellik ve huzurun bir arada var olmasının bir metaforu olarak hizmet ediyor.
Nilüferin Ulusal Çiçek olarak belirlenmesi, Bangladeş’in Kültürel Mirasını Ve Doğal Harikalarını koruma konusundaki kararlılığının bir kanıtıdır. Bu, ülkenin bitki örtüsünün asıl değerini ve bu bitkilerin kimliğini şekillendirmede oynadığı benzersiz rolü kabul ettiğini yansıtıyor.
Bangladeş, Nilüferi Ulusal Bir Sembol Olarak Benimseyerek Doğayla Olan köklü bağını kutluyor ve sınırları içinde bulunabilecek güzellikleri sergiliyor. Nilüfer, ülkenin geçmişini hatırlatan, bugününü temsil eden ve geleceği için bir umut ışığı görevi görüyor.
Nilüferin Bangladeş’in Ulusal Çiçeği Statüsü, ülkenin zengin kültürel mirasına, manzaralarının güzelliğine ve halkının gücüne bir gvgüdür.
Zarif varlığıyla ülkenin su kaynaklarını süslemeye devam eden nilüfer, dayanıklılığın, saflığın ve Bangladeş Halkı ile onları çevreleyen doğal dünya arasındaki kalıcı bağın canlı bir simgesi olarak duruyor.