"2025 yılı, eser ve hizmet fırtınası estirdiğimiz yıl olacak"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya Çevre Yolu Projesinin 2. Etabının açılışında konuştu. Bakan Uraloğlu, “Konya’ya 2002 yılından bu yana 146 milyar lira yatırım yaptık. 2025 yılı eser ve hizmet fırtınası estirdiğimiz yıl olacak” dedi.
Konya Çevre Yolu Projesinin 2. Etabının açılışı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
“2025 YILI ESER VE HİZMET FIRTINASI ESTİRDİĞİMİZ BİR YIL OLACAK”
Açılış programında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılına güçlü bir başlangıç yapıldığı belirtti.
Bakan Uraloğlu, “Konya’nın şehir içi ve şehirlerarası ulaşım altyapısının gücüne güç katacak Konya Çevre Yolu Projesinin 2. Etabının açılışını gerçekleştireceğiz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaptık. 2025 yılı yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılına yakışan ülkemizin dört bir köşesinde eser ve hizmet fırtınası estirdiğimiz bir sene olacak. Geçen hafta Aydın ve Denizli İl Kongremizi gerçekleştirdik. Aydın-Denizli otoyolumuzun resmi açılışını yapmanın mutluluğunu yaşamıştık. Bugün de Konya İl Kongremizin ardından Konya Çevre Yolu projesinin 2. Etabının açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz. İnşallah Kayseri İl Kongremiz sonrası da havalimanımızın yeni terminal binasının resmi açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.
“KONYA’YA 2002 YILINDAN BU YANA 146 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPTIK”
Konya’nın Türkiye’nin ana ulaşımını sağlayan bir kent olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “İpek yolu üzerinde yer alması bakımından tarih boyunca Anadolu'nun en verimli yerleşim yerinden olan Konya günümüzde de ülkemizin ana ulaşımının sağlayan doğu batı kuzey güney yönlerine uzanan karayolu bağlantılarıyla önemli bir kavşak noktasında oluyor. Bu nedenle Konya'nın hızla gelişen sosyoekonomik yapısına bağlı olarak artan şehir içi ve şehirlerarası ulaşım ihtiyacı ulaşım yatırımları büyük önem arz ediyor. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2002 yılından bu yana Konya'nın ulaşım ve iletişim altyapısına tamı tamına 146,7 milyar lira yatırım gerçekleştirdik. Bölünmüş yol uzunluğunu 167 kilometreden alıp bin 280 kilometreye, bitümlü sıcak karışık kaplamalı yol uzunluğunu 97 kilometreden bin 296 kilometreye çıkarttık. Konya-Ankara yolu, Konya-Afyonkarahisar yolu, Konya-Aksaray yolu, Konya-Karaman yolu, Konya-Seydişehir yolu, Konya-Beyşehir yolu, Beyşehir-Seydişehir yolu ve Konya-Hadim yolu gibi bir çok önemli projeyi tamamladık. Konya'mıza bütün bu hizmetler hayırlı uğurlu olsun. Antalya'yı Konya'ya bağlayan kuzey güney aksının en önemli geçişi noktasını oluşturan 5 bin metre uzunluğundaki Demir Kapı Tünelini yine bu süreçte yaptık. Akdeniz ve İç Anadolu'yu ayıran Torosları tünel konforu ile sadece 4 dakikada geçilmesini sağladık” diye konuştu.
“EĞİSTE HADİMİ VİYADÜĞÜ İLE TOROSLARA MÜHÜR VURDUK”
Ülkemizin en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsünü Konya’ya kazandırıldığını belirten Bakan Uraloğlu, şunları söyledi:
“Uluslararası Yol Federasyonu’nun Global Başarı Ödülleri kapsamında birincilik ödülüne layık gördüğü Eğiste Hadimi Viyadüğü ülkemizin en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsünü Konya'da inşa ettik. Bu proje ile Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi'ne kesintisiz bir şekilde birbirine bağlayarak Toroslara bir mühür daha vurduk. Toplam uzunluğu 122 kilometre olan 3 etap halinde, 3 gidiş, 3 geliş toplam 6 şeritli bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirdiğimiz Konya Çevre Yolunda, Konya'nın taşıdığı transit yükünü çevre yoluna aktararak tarım, turizm, ticari ve sanayi faaliyetleriyle giderek büyüyen ilimizin ulaşım altyapısının gücüne güç katacak. 22 kilometre uzunluğundaki ilk etabını 2020 yılında yine Sayın Cumhurbaşkanımızın Konya programında hizmete açmıştık. Şimdi ise 46 kilometre uzunluğundaki ikinci etabın 30 kilometrelik Konya-Afyonkarahisar, Konya-Ankara ve Konya-Aksaray yollarının arasındaki kesimini bitirdik. Böylelikle yolumuzun 52 kilometresini tamamlamış olduk. İkinci etabın kalan son 16 kilometrelik Aksaray-Adana yolu arasındaki çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Hedefimiz orayı da bu sene sonu inşallah trafiği açmaktır. Bugün trafiği açtığımız kesimde köprülü kavşak, bir viyadük, 3 köprü, 18 adet alt geçit ve 57 adet menfez inşa ettik. Doğayı korumak için de Büyükşehir Belediyemizle işbirliği halinde 44 bin fidanın toprakla buluşturduk. Afyonkarahisar aksiyle Aksaray aksı arasında mevcut yol üzerinden 40 kilometre kat ederek sağlanan ulaşımı trafiğe açılan bu kesim ile tam olarak 10 kilometre kısalttık. Mevcut seyahat süresini de 49 dakikadan 17 dakikaya düşürdük. Cumhurbaşkanımız diyor ya ‘Nereden nereye’. Tam da bu projede karşılığını buluyoruz. Böylece zamanda 4,6 milyar lira akaryakıttan, 1.4 milyar lira olmak üzere yıllık toplam 6 milyar lira tasarruf edeceğiz. Yani projenin tamamının birkaç yılda geri dönüşünü sağlamış olacağız. Yine karbon emisyonunda da 81 bin 400 ton azaltma sağlayarak çevrenin korunmasına katkı sağlayacağız. Güzel vatanımızın kalkınmasına, vatandaşımıza iş olacak, aş olacak, ekonomik canlılara katkı verecek, yollar, köprüler, limanlar, tüneller, inşa ederek destek veriyoruz İnanıyorum ki Konya Çevre Yolumuz da ülkemizin en önemli ulaşım yatırımlarından birisi olacak”