CHP'li başkanın "göl" isyanı !
Yaz döneminin gelmesi ile birlikte su seviyesinin ürkütücü ve endişe verici noktalara gelmesi ile suları metrelerce geriye doğru çekilen ve Beyşehir’den giderek uzaklaşan Beyşehir Gölü görenleri hüzünlendiriyor.
Siyaset
Yayın: 01 Temmuz 2025 - Salı - Güncelleme: 01.07.2025 13:14:00
Editör -
Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 9 dk.


Beyşehir Gölü’nün mevcut durumuna Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Sefa Akar da sessiz kalmadı.
Akar,sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile; “Bağıra bağıra gölün yok olmasına bir Beyşehirli olarak isyan ediyorum” cümleleri ile yaşanan duyarsızlığa tepkisini gösterdi.
Beyşehir Gölü üzerinden siyasi çıkar devşirme peşinde olmadıklarının da paylaşımında altını çizen Akar, Beyşehir Gölü ve sorunları ile ilgili daha önce de kamuoyuna deklare ettikleri çözüm önerilerine ise paylaşımına ait yorum bölümünde yer verdi, “Uzun yazıları okumaya sevmediğimiz için Beyşehir Gölü ile ilgili defalarca dile getirdiğimiz çözüm önerilerimizi yoruma bırakıyorum, lütfen okuyun, değerlendirelim.”ifadelerini kullandı.
“KLAVYE BAŞINDA ‘AH VAH’ ÇEKMEKTENSE BİR EYLEM PLANI DUYMAK İSTİYORUZ”
“Klavye başında ‘ah vah’ çekmektense bir eylem planı duymak istiyoruz artık.”diye sözlerine devam eden Akar, ilçenin yöneticilerini ve ilgililerini de Beyşehir Gölü için harekete geçmeye davet etti. Akar, şu çağrıyı yaptı:
“Başta yöneticilerimiz olmak üzere gölümüz ile ilgili Beyşehirli hiç kimsenin niyetinden şüphe duymuyoruz. Fakat gölü kurtarmak için atılacak olan her adım Beyşehir’den başka coğrafyaları da etkileyeceğinden Beyşehirlilerden başka hiçbir siyasinin bu konuda irade ortaya koymayacağını biliyorum.
Gerçek sorunu bilmediklerinden, çözüm üretme konusunda bilimsel yaklaşımları irdelemediklerinden, gölün sorununun kapak açıp, kapatma olduğunu düşünüyorlar çünkü.
Oysa tüm tarafların mutlu olacakları çözüm alternatifleri var. Bilim adamlarının öncülüğünde kısa, orta ve uzun vadeli bir eylem planı belirlenmesi ve kararlılıkla uygulanması şarttır. Bu doğrultuda Cumhuriyet Halk Partisi Beyşehir ailesi olarak Genel Başkanlık, Büyükşehir Belediye Başkanlıklarımız ve Genel Merkezimiz dahil tüm bileşenlerimizden sınırsız destek bulma konusunda tüm çabayı vermeye hazır olduğumuzu ilan ederiz.”
Sefa Akar, paylaşımına ait yorum bölümünde ise Beyşehir Gölünün sorunlarını ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
1- Göl için yasal düzenleme gerekmektedir.
Sorun :
32 ayrı kurum ve 6 bakanlık göle farklı başlıklar ile karışmaktadır. Her türlü karar ve önlemin alınması için bürokratik süreç ayları bulmaktadır, çoğu zaman da kararlar uygulanamamaktadır.
Çözüm Önerisi :
TBMM’de Beyşehir Gölü için özel bir yasal düzenleme yapılmalı ve "Göl Havzasını Kurtarma ve Koruma Birliği" kurulmalıdır. Birlik seferberlik bilinci ile tüm kurtarma projelerinin tek takipçisi olmalıdır.
Beklentimiz :
TBMM’ne özel düzenleme için yasa teklifi verilmesi Genel Merkezimizden beklentimizdir.
2- Farkındalık arttırılmalıdır.
Sorun :
Gölümüzün kurtarılması için az olmasına rağmen henüz vakit vardır. Topyekun bir farkındalık kampanyası ile sorunlar çözülebilecektir.
Çözüm Önerisi :
Tüm iletişim kanalları kullanılarak Göl için farkındalık en üst noktaya taşınmalı ve bu sinerji ile ülke ve dünya genelinde bir kamuoyu oluşturulmalıdır.
Beklentimiz :
Grup toplantılarımızdan birini Beyşehir’de yapmamız tüm ülkenin dikkatini Beyşehir’e çekecektir. Bu dikkat tüm projelerin kamuoyu tarafından takip edilmesini sağlayacaktır.
3- Yeni alternatifler üretilmelidir.
Sorun :
Devletin olağan ve sıradan projeleri gölümüzü sıradanlaştırmaktadır. Örneğin klişe yöntemler ile kuş sayımı yapılmakta fakat sonuçlar analiz edilmemekte ve önlem nitelikli projeler üretilmemektedir.
Çözüm Önerisi :
Ulusal ve uluslararası tüm çevre örgütleri gerek finans boyutu ile gerek proje boyutu ile harekete geçirilmelidir.
Beklentimiz :
Çevre politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcımızın ve kurullarının Beyşehir Gölü’nü öncelikli sorunlar başlığına koymalarıdır.
4- Göl ancak kendisine yetebilmektedir şu anda.
Sorun :
DSİ ve Tarım Bakanlığı arasındaki protokol sebebi ile 1122 kot uygulanmaktadır. Fakat vahşi tarımsal sulama sebebi ile protokol delinebilmekte ve dip dolgusu sebebi ile yürürlükteki kot anlaşması gölümüzün varlığını sürdürmesine yetmemektedir.
Çözüm Önerisi :
Çumra ovasına ve sulama kanallarına ihtiyaçları doğrultusunda değil, gölün fazlası kadar su verileceği şimdiden ilan edilmeli ve ilgili bölgelerde ekim planlamasının bu doğrultuda yapılması hatırlatılmalıdır. Gerektiğinde DSİ ve yürürlükteki kot anlaşmalarının yok sayıldığı ilan edilmeli ve bu dayatmaların önünde yasal sınırlar içerisinde kitlesel eylemler ile durulmalıdır.
Beklentimiz :
Tarım Bakanı’na ve Çevre ve Orman Bakanı’na bir soru önergesi ile alternatif sulama kanallarının var olup olmadığının ve tarımsal ekim planlaması yapılırken Beyşehir Gölü’nün pozisyonunun değerlendirilip değerlendirilmediğinin sorulmasıdır.
5- Kanalizasyon ve atık suya çözüm bulunmalıdır.
Sorun :
Halen kanalizasyon ve atık su şebekesi göle akan yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Çözüm Önerisi :
İlgili yerleşim birimlerinin şebeke sorunu ivedilikle çözülmelidir.
Beklentimiz :
Beyşehir Belediyesi’nin ilgili projeleri hayata geçirme noktasında maddi, araç ve ekipman gereksinimlerine belediyelerimizin yardımcı olması.
6- Dip temizliği şart.
Sorun :
Göldeki kayıp sadece görülen kadar değildir. Göl her yıl 5 ile 10 cm dipten dolarak da küçülmektedir.
Çözüm Önerisi :
Gölde çok acil dip temizliği yapılmalıdır.
Beklentimiz :
Başta İzmir Körfezi ve Haliç olmak üzere dip temizliği yapılmış örneklemelerden yararlanılarak dip temizliği projelendirilmeli ve bütçelendirilmesi konusunda ilgili birimlerde baskı oluşturulmalıdır.
7- Üst temizliği de yapılmalıdır.
Sorun :
Göldeki otlanma, korsan ağ, evsel atıklar vb. temizlik gereklidir.
Çözüm Önerisi :
Çevre Bakanlığı ile Konya Büyükşehir arasında 2020 yılında yapılan protokol ile göl temizliği konusunda ilk adım atılmıştır. Genel bütçeye konulan 15 milyon TL ile bu temizlik planlanmıştır. Fakat Konya Büyükşehir Belediyesi benzeri bir projeyi şimdiye kadar uygulamamıştır.
Beklentimiz :
Uluslararası referansı olan bir firma ile çalışma başlatılmalıdır. Bakanlık nezdinde yapılacak girişim ile temizliğin kalıcı ve çözüm odaklı yapılması beklentimizdir.
8- Her bahar döneminde gölümüzden ciddi oranda larva ve balık akarak telef olmaktadır.
Sorun :
Karların eridiği bahar döneminde regülatör kapakları genellikle açık olmakta ve Suğla gölüne su sevkiyatı yapılmaktadır. Bu süreç aynı zamanda balıkların üreme dönemi olduğu için larvalar ve balıklar bu kapaklardan akıp gitmektedir.
Çözüm Önerisi :
Mevcut balık popülâsyonunun bahar döneminde akıp gitmemesi için sulama kanallarına ve regülatör kapaklarına düşük voltaj bariyerinin hemen kurulması gereklidir. %95 sonuç alınan bu ucuz ve pratik yöntem 2018 yılında da dönemin belediye başkanına partimiz tarafından sunulmuş fakat uygulama konusunda yol alınamamıştır.
Beklentimiz :
Farklı kurumlardan onay alınarak yapılabilen bu projenin devlet kurumları nezdinde takibinin yapılarak onay süreçlerini hızlandırmak ve 2020 kaybının oluşmasını engellemektir.
9- Üniversiteler ve enstitüler proje boyutu ile balık popülasyonu, dip temizliği, çevre yapılanması vb. tüm başlıklar ile dinamik bir bileşen haline getirilmelidir.
10- Gölü besleyen kanallardan eksiksiz ve engelsiz su ulaşımı sağlanmalıdır.
11- Göl çevresinde kontrolsüz tarım ilacı kullanmanın önüne geçilmelidir.
12- Avlanma kriter ve süreleri tüm paydaşlar ile netleştirilmelidir. Elektro şok ile avlananlara hapis cezası verilmelidir.
13- Beyşehir kadar duyarlı olmadığı gözlenen Isparta sınırlarında, göl yönetimi etkin karar alabilecek yetkiler ile donatılmalıdır.
14- Yasak zamanı göl balığı evlere girmemesi konusunda halk bilinçlendirilmeli ve bu konuda herkes destek vermelidir."
Ek Fotoğraflar


Yorumlar (0)