YRP Milletvekili Yüksel: “Emekli yıldan yıla fakirleştiriliyor”

Yeniden Refah Partisi (YRP) Konya Milletvekili Ali Yüksel, emeklinin yıldan yıla fakirleştirildiğini savundu.

Siyaset Yayın: 18 Mayıs 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 18.05.2024 22:27:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Yeniden Refah Partisi (YRP) Konya Milletvekili Ali Yüksel, emeklinin yıldan yıla fakirleştirildiğini savundu.

Yüksel, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 10 bin lira maaşla geçinmeye çalışan emeklilerin zor durumda olduğuna vurgu yaptı, yaklaşan kurban bayramına dikkati çekti.

Necmettin Erbakan’ın 54.hükümet döneminde emeklilere verdiği yüzde 100’den yüzde 200’lere varan maaş zammını hatırlatan Yüksel, “Demek ki, insana, emeğe, alın terine değer verince, bütçeyi doğru kullanınca, bölüşümde adaleti sağlayınca emekliye hak ettiği zammı vermek mümkün olabiliyormuş. Ama şu anda bunun mümkün olmadığını acı bir şekilde tecrübe ediyoruz.”diye konuştu.

"EMEKLİ, KARA KARA DÜŞÜNÜYOR"

Kara deliğe dönüşen bütçe ve enflasyonun yüzde 100’leri aştığı Türkiye’de emeklilere yüzde 50’nin altında zam verildiğini vurgulayan Yüksel, bununla övünenleri de gördüklerini dile getirerek, “İktidarınızda emeklinin rahat edemeyeceği, insanca yaşam koşullarına erişemeyeceği oldukça açık. Önümüz kurban bayramı, emekli ‘kurban kessem evin yolunu şaşıracağım, kesmesem başımı önü eğeceğim’ diye kara kara düşünüyor.”hatırlatmasında bulundu.

2018 yılında emekliye verilen bayram ikramiyesi ile bir küçükbaş kurban alınabildiğini ya da hissesine girilebildiğini anlatan Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu ikramiye önce 2 bin lira oldu,  son olarak ‘yüzde 50 zam yaptık’ denilerekten 3 bin lira yapıldı.

Şimdi size soruyorum;  emekli kurban bayramında alacağı  bayram ikramiyesi ile   bir kurban alabiliyor mu,  kesinlikle alamaz.

Büyükbaş kurban fiyatları 100 bin lira ve üzerinde,  emeklimiz alacağı 3 bin lira ikramiye ile kurban hissesine girebilir mi?  Bırakın ikramiyeyi   en düşük emekli maaşı olan 10 bin lira ile kurban hissesine giremez.

"GEÇİM DERDİ ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNU HALİNE GELDİ"

 Emekli yıldan yıla fakirleştiriliyor.  Geçim derdi ülkenin en önemli sorunu haline geldi. Sofrasında istakozu eksik etmeyenler, Maldivler’e  tatile gidenler,  mahalle pazarlarını pek bilemezler. 

Ama bilesiniz ki,  çarşı Pazar cep yakıyor,  tencere kaynamıyor, vatandaş geçimini kredi kartıyla ve borçla sağlıyor.  Eti bir kenara bıraktık,  kuru kemiğin kilosu 50 liradan satılıyor. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki,  çalışan perişan, emekli perişan, gençler umutsuz, mutlu olan tek kesim var o da iktidarın müteahhitleri ve yandaşları.

 TÜRK-İŞ nisan ayı açlık sınırını 17 bin 725 lira olarak açıkladı, yoksulluk sınırı  57 bin lirayı aşmış durumda.  Yaklaşık rakamlarla ifade etmek gerekirse,  10 milyon 50 bin SSK emeklimiz var,  yüzde 80’i açlık sınırı altında  maaş alıyor. 2 milyon 850  bin Bağ-Kur emeklimiz var,  hemen hemen tamamı açlık sınırının altında maaş alıyor.

 2 milyon 500 bin emeklimizin durumu da ortada, hükümet BAĞ-KUR ve  SKK emekli maaşlarında ocak dönemi itibariyle geçerli olacak 6 aylık artış oranını yüzde 49,25 olarak belirledi.  En düşük emekli aylık oranı ise 10 bin liraya yükseltildi.

"EMEKLİ BU 10 BİN LİRA MAAŞLA NE YAPSIN!"

 Şimdi soruyorum, emekli bu 10 bin lira ile   yapsın,  kira mı ödesin, faturaları mı yatırsın,  mutfak giderini mi karşılasın?  Mazeretiniz hazır ‘kaynak yok’, her ne hikmetse   yap-işlet- devret projelerinin garanti ödemelerine kaynak  var, emekliye yok, sarayın günlük masrafı  3 bin 500 emeklinin  bir aylık maaşı kadar.  Çay simit hesabıyla  iktidara gelenler,  emeklilerimizi çaya simite muhtaç etti.  Siz emekliye ‘yok’ deyince,  emeklimiz de size   ‘oy yok’ dedi,  son yerel seçimde gerekli  cevabı sandıkta verdi.

"GARANTİ ÖDEMELERİ KESEREK TASARRUF YAPIN"

 Üç gün önce biliyorsunuz ki maliye bakanı kamu  tasarruf paketini açıkladı.

Memur servislerini  kaldırarak mı bütçe açığını  kapatacaksınız,  tasarruf yapacaksınız? Geçilmeyen köprülere, uçulmayan  havaalanlarına yaptığınız   garanti ödemelerini keserek yapın. 

Emeklinin cebinden eksilttiğimiz her kuruşun hesabını,  bayramlarda torunlarına harçlık  veremeyen, mahcubiyetin hesabını  kurban kesemeyenin vebalini,  10 binlira maaş ile   ayın sonunu getiremeyen   emeklinin geçim sıkıntısının hesabını nasıl vereceksiniz.

 Emeklisi mutlu bir toplum için  tüm yetkililere açık çağrımızı yineliyor,  kapsayıcı, kalıcı,  emeklisiyle tüm vatandaşlarımızın  insanca yaşayabileceği bir ülke istiyoruz”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.