Konya ve ilçelerinde nadas alanları daraltılıyor

Konya ve ilçelerinde yürütülen çalışmalarla nadasa bırakılan alanlar daraltılıyor.

Beyşehir Yayın: 18 Ekim 2024 - Cuma - Güncelleme: 18.10.2024 18:06:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Konya ve ilçelerinde yürütülen çalışmalarla nadasa bırakılan alanlar daraltılıyor.

Beyşehir ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığının “ekilmeyen bir karış toprak kalmasın” anlayışıyla yürüttüğü ve “kırmızı mercimekle nadası azalt” projesi kapsamında çiftçilere kırmızı mercimek dağıtımı töreninde konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Türkiye’nin hububat ambarı olarak bilinen Konya ilinin geniş tarım alanlarıyla farklı iklimlerin yaşandığı, bilinçli ve tekniğe uygun tarım yapıldığı, sulamanın da modern yöntemlerle yapıldığı bir bölge olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede Konya’nın çok fazla tarım alanlarının bulunması dolayısıyla stratejik bir öneme sahip bir il konumunda olduğunu hatırlatan Seçen, “Dolayısıyla çok fazla tarım alanlarının olduğu bir ilimizde de nadas alanlarının olması muhtemel. İlimizdeki tarım arazilerimizin yaklaşık yüzde 68’lik kısmında kuru tarım yapılıyor. Dolayısıyla  nadas alanlarımız oldukça fazla, yaklaşık 3 milyon dekar civarında nadas alanımız var”diye konuştu.

Konya’da hiçbir tarım alanının bir karış toprağının bile boş kalmaması için nadas alanlarını daraltmaya çalıştıklarını anlatan Seçen, bunun için stratejik  olarak  değer verip gördükleri ürünlerin  ekiliş alanlarını da artırmaya çalıştıklarını belirtti.

Beyşehir’de dağıttıkları kırmızı mercimek tohumunda olduğu gibi yine nohut,yağlık ayçiçeği,kanola, Sorgun,Sudan Otu melezi gibi farklı ürünlerde  bir çok proje gerçekleştirdiklerini hatırlatan Seçen, bu kapsamda bu ürünlerde de dağıtım yaparak tohumları toprakla buluşturduklarını aktardı.

SERTİFİKALI TOHUMLARIN EKİLİŞ ALANLARI YAYGINLAŞIYOR

Amaçlarının, sertifikalı tohumların il genelinde ekiliş alanlarının yaygınlaştırılması olduğunu, böylelikle nadas alanlarının da daraltılarak sürekli üretimde bulunulmasını sağlamaya çalıştıklarını anlatan Seçen, şöyle devam etti:

“Sektörün ihtiyaç duyduğu ürünlerin  ekiliş alanlarının artırılması,  yine  su kaynaklarımız  oldukça kısıtlı, toprağımız oldukça değerli, kısıtlı ve  değerli olan kaynaklarımızı hem tasarruflu  ve verimli kullanmak,  hem de  stratejik ürünlerin bu topraklarda  ekiliş alanlarının yaygınlaştırılmasına çalışıyoruz. 

Hem de tarımsal üretim planlamasına uygun tohumlarımızın  dağıtımını gerçekleştirmeye çalışıyoruz.  Nihai olarak da  çiftçilerimize  bir nebze de olsa  bir tohum desteği sağlayalım,  üretim maliyetlerini düşürelim,  işletmeleri daha ekonomik hale  getirelim diye  onun çabası içerisindeyiz.

BEYŞEHİR’DE ÜRETİCİLERE 64 TON KIRMIZI MERCİMEK TOHUMU DAĞITIMI

Bugün bu uygulayacağımız projede 64 ton civarında  kırmızı mercimek tohumumuzu  yaklaşık 5 bin 100 dekarlık alanda  ekilmek üzere dağıtacağız. 

Amacımız nadas alanlarımı daraltmak,  bu nadas alanları içerisinde yaklaşık  5 bin 100 dekarlık bir alanı da  kırmızı mercimek tohumuyla  buluşturmuş olacağız.  Şimdiye kadar 6 tane proje gerçekleştirdik.

Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim  Genel Müdürlüğünün önderliğinde, il ve ilçe tarım ve orman müdürlüğü olarak bu projemizi hazırladık.

  Bu projedeki amacımız;  nadas alanlarının daraltılması, bir karış bile toprağımızın, tarlamızın boş kalmasını  istemiyoruz. Dolayısıyla işletmelerin hem ekonomik olarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi, hem de işletmelerin daha  karlı amaca geçmesi için  bu tohumlarımızı dağıtıyoruz.”

Beyşehir Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar da konuşmasında, çiftçilikteki temel amacın en yüksek hasılaya ulaşmak olduğunun altını çizerek, en yüksek verimi almak için de kaliteli tohum kullanmak gerektiğini söyledi.

Tohumun özellikle ürün üretilen bölgeye, iklimine ve havasına, toprağını uyumlu olması gerektiğini vurgulayan Kaymakam Akpınar, böylelikle yüksek verime ulaşılabileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından programa katılan çiftçilere çuvallar içerisinde yer alan kırmızı mercimek tohumları Kaymakam M.Kemal Akpınar, İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver tarafından yapılan ilk teslimle beraber dağıtıldı.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.