Bu tesiste üretiliyor, ABD'ye ihraç ediliyor
Türkiye’de kayıtlı 16 tıbbi sülük üretim tesisinden biri de Konya’da faaliyet gösteriyor. Yıllık 250 kilogram kapasitesi mevcut tesiste üretilen sülükler Amerika Birleşik Devletleri’ne de ihraç ediliyor.
Türkiye tıbbi sülük tedarikinde dünyada ilk sıralarda yer alıyor.
Türkiye’de kayıtlı 16 sülük üretim tesisinden biri de Konya’nın Çumra İlçesi Fethiye Mahallesinde bulunuyor.
ABD’YE DE İHRAÇ EDİLİYOR
Yıllık kapasitesi 250 kilogram olan Süleyman Şenol’a ait tesiste yetiştirilen tıbbi sülükler (Hiruda verbana) yurt içinde kullanılama sunulurken, Amerika Birleşik Devletleri’ne de ihraç ediliyor.
SÜREKLİ DENETLENİYOR
Kontrol ve denetimleri Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafınca yapılan sülük üretim tesisinde son denetim Çumra ilçe müdürü Yasin Düğmeci eşliğinde teknik personel ile beraber yapıldı.
SÜLÜK NEDİR?
Sülükler; kan dolaşımını artırmak, kan akışını iyileştirmek ve genel iyileşmeyi hızlandırmak için yara bölgesine uygulanan organizmalardır. Yaklaşık 10 cm uzunluğunda olan yetişkin sülükler, üç çeneye yayılan 300 dişe sahiptir. Her bir sülük, her beslenmede kendi ağırlığının neredeyse 10 katı kadar, yaklaşık 5 ila 10 ml kan tüketebilir. Bir yıla kadar beslenmeden kalabilir. Tıbbi amaçlar için tabanı çamurlu küçük bir havuzda özel olarak yetiştirilir.
HANGİ TEDAVİLERDE KULLANILIR?
Şifası insanlar tarafından yüzyıllar önce fark edilmiş, hastalıkların tedavisinde kullanılan ve aslında yeterince tanınmayan omurgasız canlı, sülük… Anadolu’nun eski yazıtlarında, Mısır, Pers ve Çin’de de sülükle tedavi adı verilen ‘Hirudoterapi’ye dair bilgilere rastlanmış ve İbni Sina’dan Osmanlılara kadar uzanmış, oradan da Fransızlar hirudoterapiden yararlanmışlardır.
Dıştan bakınca çekimser yaklaştığımız hatta bize ürkütücü gelebilen fakat içi, özellikle de ağzındaki enzimleri şifa kaynağı olan bir canlı sülük. Faydası anlatılamayacak kadar çok olan tıbbi sülükler, kirli kanı emerek tedavi yapmazlar. Tedavisindeki sır, kan emerken vücuda zerkettikleri ağızlarında bulunan salgıda gizlidir. Antibakteriyel özelliğe de sahip bu salgı yüzlerce enzim içerir.
Hirudoterapi olarak da bilinen sülük tedavisinin kullanım alanı son derece geniştir. Modern sülük tedavisi; mikrocerrahi, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, kalp-damar hastalıkları, migren, kas-iskelet sistemi ağrıları, boyun ve bel fıtıkları, fibromiyalji, dermatoloji gibi birçok alanda kullanılabilir. Günümüzde tıbbi kullanıma uygun olan sülükler, özellikle steril koşullar altında yetiştirilir. Sağlık bakanlığı sertifikalı eğitim programını tamamlamış olan hekimler tarafından steril bir ortamda yapıldığında güvenli olduğu düşünülmektedir.