Bu sıvı, vücuttaki iyot eksikliğini tespit ediyor

Beyşehir ilçesinde bir proje kapsamında yürütülen araştırma ve çalışmalar sonucunda elde edilen sıvı, hem insanların vücudundaki iyot eksikliğini tespit edip hem de eksikliği giderebiliyor.

Eğitim Yayın: 08 Haziran 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 08.06.2024 15:23:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Beyşehir ilçesinde bir proje kapsamında yürütülen araştırma ve çalışmalar sonucunda elde edilen sıvı, hem insanların vücudundaki iyot eksikliğini tespit edip hem de eksikliği giderebiliyor.

Beyşehir Ali Akkanat Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni Özgür Özdemir, öğrencileriyle birlikte hayata geçirdikleri ve okuldaki TÜBİTAK Bilim Festivalinde de sergileyerek tanıtımını gerçekleştirdikleri  tamamen doğal yollarla elde ettikleri bir sıvı sayesinde insanların vücutlarındaki iyot eksikliğini sağlık kuruluşlarına gitmeden de tespit edebildiklerini söyledi.

İyot eksikliğinin insan vücudunda sağlık yönünden kalıcı hasarlar bırakabildiğinin uzmanlar tarafından da  günümüzde çok sık hatırlatıldığını vurgulayan Özdemir, “Ülkemizde almış olduğumuz gıdalardan yeterince iyot takviyesi alamıyoruz. İyot eksikliği ise kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Troit bezlerinde, guatrda, bilhassa hamilelerde düşüklere veya doğacak çocuğun yapılan deneyler sonucunda IQ seviyelerinde yüzde 10 azalmaya bile sebep olabildiğini bu konuda yapılan araştırmalarda görebiliyoruz. Bunun için de insanlarımız iyot eksikliği olup olmadığının belirlenmesi için hastanelere ya da sağlık kuruluşlarına giderek sıra beklemek zorunda kalabiliyor.”dedi.

Uzun araştırma ve testlerden sonra elde ettikleri sıvının ise kola sürülüp bir süre beklenmesi halinde yarım saat ya da 1 saat içerisinde insan vücudunda iyot eksikliği olup olmadığını belirlediğini anlatan Özdemir, sıvının kolda oluşturduğu rengin kaybolması halinde iyot eksikliğinin söz konusu olduğunu tespit edebildiklerini söyledi. Aksi durumda ise iyot eksikliğinin bulunmadığını gördüklerini kaydetti.

İyot eksikliğinin belirlenmesinin ardından söz konusu kişideki bu sorunun giderilmesi gerektiğinin önemine dikkati çeken Özdemir, projeye dair şu ayrıntılara yer verdi:

“Bu sıvıyı, ilk önce kendimde ve kendi çocuklarımda test yaparak denedim. Biz de günümüzde birçok insan gibi doğal yaşam trendine uyduğumuz için evde sofra tuzu yerine kaya veya deniz tuzu kullanıyoruz. Ama bu tuzlarda hiç iyot bulunmuyor. Ben de kendimizde de iyot eksikliği olabilir düşüncesiyle böyle bir fikri ve projeyi hayata geçirmeye karar verdim. Bendeki testte de gerçekten kolumda hiç renk kalmadı, o yüzden iyot eksikliği olduğu da kesinleşince şu anda bu sıvıdan içmeye başladım. Çocuklarımda da test yapıp aynı sonucu görünce, önce hastaneye direk giderek kan tahlili yaptırdık. Bu sıvıdaki testin hastanedeki tahlille örtüştüğünü görüp iyot eksikliğinin tespit edilmesi üzerine gerçekten doğal, natürel, organik, hiçbir yan etkisi olmayan sıvının tanıtılması yönünde çalışmalara başladık.

Değerli öğrencilerimizle birlikte böyle bir araştırma ve proje içerisinde yer aldıktan sonra okulumuzun TÜBİTAK Bilim Festivalinde de standımıza gelen ziyaretçilerimize bu sıvıyı tanıttık ve testler de yaptık.

 Bu sıvı ile artık iyot eksikliği olup olmadığını rahatlıkla tespit edebiliyoruz. Bu sıvımız aynı zamanda suyun içerisine günde bir damla damlatıp içtiğimizde de iyot eksikliğini gideriyor.

 Bölgemizde herkese test yapacak kadar elimizde malzememiz var. Bu testimizin sonucunda tabii ki hastaneye gidip uzman doktorlarımıza görünüp tahlil de yaptırmalarını istiyoruz ki, bizim deneyimizle de örtüşüyorsa sofra tuzu kullanmaları ya da doktorlarımızın yazacakları ilaçları eczaneden alıp kullanmaları da önemli diye düşünüyoruz. Ama tedavi noktasında bu sıvıyla da isterlerse kendilerine destek olabileceğimizi belirtmek istiyorum.”ifadelerine yer verdi.

Özdemir,  son dönemde uzmanların tavsiyeleriyle Türkiye’de kaya ve tuzu kullanımının giderek yaygınlaştığını ancak bu tuzlarda iyot olmadığı için iyot eksikliği durumunun  çok sık yaşanabildiğinin altını çizerek, “O yüzden ülkemizde yasa gereği, sofra tuzlarının içine iyot koymak mecburidir. Sofra tuzu kullanan insanlarda genelde yapmış olduğumuz deney ve gözlemlerde iyot eksikliği görünmüyor. Sofra tuzu bu işi hallediyor. Ama natürel, doğal yaşam tercih edenlerde kesinlikle çoğunlukla yapmış olduğumuz deneyler sonucunda iyot eksikliğini tespit edebiliyoruz biz bu elde ettiğimiz sıvı sayesinde.”şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Ek Fotoğraflar
Video
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.