Bu ormanlar benim!

Konya da “bu orman benim” dedi, düzenlenen etkinlikte ormanları korumak için atılacak her adımın gelecek nesillere bırakılacak en değerli miras olacağına dikkat çekildi.

Gündem Yayın: 03 Mayıs 2024 - Cuma - Güncelleme: 03.05.2024 15:37:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Konya da “bu orman benim” dedi, düzenlenen etkinlikte ormanları korumak için atılacak her adımın gelecek nesillere bırakılacak en değerli miras olacağına dikkat çekildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen “orman benim” etkinliği Konya’da da düzenlendi.

Konya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınlarına karşı alınacak önlemler konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte protokol ve katılımcılar Beyşehir-Konya karayolu üzerinde bulunan Altınapa barajında bir araya geldi.

Etkinlikte kürsüye gelen Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, düzenlenen program hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de orman yangınlarının önlenmesi, olası yangın sayılarının azaltılması ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararının en aza indirilmesi ile vatandaşların orman yangınlarının çıkmasını önleyici bilincin oluşması amacıyla Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın öncülüğünde başlatılan kampanyanın tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak düzenlendiğini hatırlatan Bal, “İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi ile en fazla artış görülen afetlerin başında orman yangınları gelmektedir”dedi.   Akdeniz iklim kuşağında bulunan Türkiye’de ormanların büyük kısmını yangına hassas ormanların oluşturduğunu vurgulayan Bal, istatistiki verilere de dikkati çekerek,şu bilgilere yer verdi:

“Son 10 yıllık (2014-2023) yangın istatistiklerini incelediğimizde, ülkemizde yılda ortalama 2.600 adet orman yangını meydana geldiği görülmektedir.

Aynı istatistikler, bizlere çıkan yangınların sayısal olarak %87 inin insan kaynaklı, geri kalan % 13'ünün ise yıldırım kaynaklı (doğal nedenler) yangınlar olduğunu göstermektedir. İnsan kaynaklı yangınlardan zarar gören alanın, toplam yanan alan içindeki payı ise yüzde 99 olarak karşımıza çıkıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, orman yangınlarının doğal olmayan sebeplerinin azaltılması ile ormanlarımız büyük ölçüde yangınlardan korunacaktır.

Doğal olmayan, insan kaynaklı yangınların sebepleri araştırıldığında; Tarımsal hasat sonrası oluşan anızların ve atıkların yakılması sonucu meydana gelen yangınlar, Özellikle araçla seyir halindeyken sönmemiş sigaraların açık alanlara atılması, Tarımsal alan ve yerleşim alanlarında temizlik amaçlı çöp atıkların yakılması, Çobanlar, avcılar ve doğa yürüyüşçüleri gibi ormanlık alanlarda aktivite icra edenler tarafından yakılan ve tam olarak söndürülmeyen ateşler, Piknik ve rekreasyon amaçlı yakılan mangal ve ocak ateşleri, Çevreye gelişi güzel atılan, başta cam şişeler olmak üzere mercek etkisi yaratacak atıklar,  vb. sebepler insan kaynaklı yangınların başında gelmektedir.

Toplumsal bir sahiplenme ile başarıya ulaşacağına inandığımız ''Orman Benim'' kampanyası ile toplumsal farkındalık oluşturup, yangın sayılarını ciddi oranda düşüreceğiz. Böylece mevcut söndürme kapasitemizi daha verimli kullanarak toplumumuz için bir tehdit haline dönüşen orman yangınlarının zararlarını en aza indireceğiz.

Bu kampanya ile başta insan faaliyetlerinin yoğun olduğu ormanlardan geçen yolların kenarları olmak üzere, ormanlarımızdaki çöpleri ve yangına sebep olabilecek maddeleri temizleyecek, ormanlarımızdaki yangın yükünü azaltacak ve Yeşil Vatan'ımızı orman yangınlarıyla karşı karşıya bırakmayacağız.

Bu etkinlik ile farkındalık oluşturmak için Konya ilinde 21 noktada 22 km'de 390 dekar alanda anayol kenarı ormanlık alan temizlenmiş olacaktır.”

Programda, Konya Vali Yardımcısı Yavuz Güner de orman yangınlarının önlenmesine yönelik tedbirlerle ilgili bir konuşma yaptı.

 Etkinliğe, kurum müdürleri, emniyet, jandarma ve bazı kurumların personeli ile öğrenciler, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Konuşmaların ardından  baraj çevresindeki ormanlık alanda katılımcılar tarafından kapsamlı bir temizlik çalışması yapıldı.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.