Bir belediye başkanının "anız yangını" isyanı

Hüyük ilçesinde arazilerin ateşe verilmesi suretiyle çıkarılan anız yangınları tüm toplumu ve herkesi isyan noktasına getirdi.

Hüyük Yayın: 23 Eylül 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 23.09.2023 17:02:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Hüyük ilçesinde  arazilerin ateşe verilmesi suretiyle  çıkarılan  anız yangınları tüm toplumu ve herkesi isyan noktasına getirdi.

Hüyük’te çıkarılan anız yangını ilçeye bağlı bir yerleşim merkezine sıçramadan  itfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesi ile son anda söndürüldü.

PINARBAŞI MAHALLESİ YANMAKTAN SON ANDA KURTARILDI

Beyşehir İtfaiye Müdürü Osman İncel, anız yangınına ilişkin görüntüleri sosyal medyadan paylaşarak “Hüyük Pınarbaşı Mahallesi’ni yanmaktan son anda kurtarabildik”ifadelerine yer verdi.

 İncel, “Bu ne umursamazlık, bu ne vicdansızlık. Tarlasını daha kolay sürmek isteyen çiftçinin her bir canlıyı, ormanı, doğayı, komşunun bahçesini, evini, emeklerini hiçe sayarak, vebalini alarak, ortaya çıkardığı hazin sonuç.”sözleriyle yaşananlara tepki gösterdi.

“UNUTMA, ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR”

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem de son günlerde artış gösteren anız yangınlarına ilişkin olarak anız yakan kişilere  “unutma, ateş düştüğü yeri yakar” sözleriyle isyan edip  bir önemli hatırlatmada bulundu.

Başkan Çiğdem, ilçede hasat sezonunun sona ermesinin ardından bir türlü önlenemeyen anız yangınlarının bir videosunu sosyal medya hesabından paylaşım yaparak  arazileri ateşe verenlere çok sert cümlelerle tepki gösterdi.

“BÖYLE BİR CANİLİĞİ  ÇOCUKLUK YILLARIMIZDA DAHİ HİÇ GÖRMEDİK”

Çiğdem, çocukluk yıllarında bile böyle bir caniliği asla görmediklerinin altını çizerek, anız yakıp yangın çıkaranlara şu sözlerle tepki gösterdi:

 “Her gün 10 ayrı noktadan yaktınız. Öbür seneye 5 kilogram ürün fazla alacağınızı sanarak yaktınız. Yüzbinlerce karınca yaktınız, binlerce canlıyı katlettiniz. Doğanın bütün dengesini alt üst ettiniz. Haydi 100 kilogram fazla al, zengin ol, köşeyi dön. Ateşi attın, kaçtın. Acaba hiç söndürmeye gittin mi? O canlıların yanarak can verdiğine şahit oldun mu. Unutma ateş düştüğü yeri yakar.”

MÜFTÜ KÜKREK DE CUMA HUTBESİNDE ANIZ YAKANLARI UYARDI

Öte yandan, yapılan çağrılara, uyarılara rağmen Hüyük ve Beyşehir bölgesinde hasat sonrası arazilerdeki anızlar yakılmaya umursamaz bir tavır şeklinde daha da artırılarak devam ediliyor.

Beyşehir Müftüsü Veysel Kükrek de Cuma günü Cuma namazındaki hutbesinde anız yakılması konusuna dikkati çekti ve bu kişilere bu tür girişimlerine son vermesi çağırısında bulundu.

“KONYA’DA EN FAZLA ANIZ YAKAN YER HÜYÜK VE BEYŞEHİR”

Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Cevdet İşbitirici de,  Konya’da en fazla anız yakan yerler arasında Hüyük ve Beyşehir ilçesinin ilk sıralarda geldiğini belirtti.

İşbitirici, anız yakanlara tepki gösteren Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma  yaptığı yorumda destek verdi, bölgede yaşanan acı duruma dikkati çekti.

İşbitirici, cezai yaptırımların daha da artırılmasını istedi.

Hüyük ve Beyşehir ilçelerinin son yıllarda anız yakılmasında birinci sıraya geldiğini vurgulayan İşbitirici, “Halbuki en yeşil yerler de bu ilçelerimizde.  Cihanbeyli, Kulu ve Yunak gibi ilçelerimizde ağaç yok denecek kadar az. Hüyük ve Beyşehir ilçelerimizde yapılan bu arazi  yakma işlemleri kısa zaman sonra ağaçları ve yeşillikleri bitireceğinden bu işlemleri yapanlara  ağır cezai müeyyideler uygulanmaz ise “yağma hasanın  böreği” şeklinde devam edecektir.”uyarısında bulundu.

İşbitirici, cezai şartların  ağırlaştırılamaması halinde insani eğitimlerin de bu konuda  bir sonuç vereceğine inanmadığını ifade ederken, şunları kaydetti:

“Geleceğini yakan, çocuklarına ihanet edendir. Yıllardır uyarıcı sözler askıda kalmıştır. Cezai şartlar, ağırlaştırılamadığı müddetçe insanı eğitimin bu zalimlere hiçbir faydası yoktur. Allah çocuklarımızın geleceğini yakanları, yanan canlıların kaderi ile imtihan etmesin. Ama onların çaresizliğini kısa da  olsa bu zalimlere yaşatsın. ‘Bin nasihatten bir musibet evladır’ demiş atalarımız.”

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.