Beyşehir'de yaban domuzu patlaması mı yaşanıyor?

Yaban domuzu popülasyonunun yaygın olduğu Beyşehir ilçesinde son dönemde giderek sayısının arttığı iddia edilen yaban domuzları hem çiftçileri hem de kara yollarına çıkan sürücüleri tedirgin ediyor.

Yaşam Yayın: 18 Şubat 2024 - Pazar - Güncelleme: 18.02.2024 22:48:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Yaban domuzu popülasyonunun yaygın olduğu Beyşehir ilçesinde son dönemde giderek sayısının arttığı iddia edilen yaban domuzları hem çiftçileri hem de kara yollarına çıkan sürücüleri tedirgin ediyor.

Son dönemde aralarında Beyşehir’in de olduğu Konya’nın bazı ilçelerinde yaban domuzu görülme vakalarının ve sürü büyüklüklerinin ciddi oranda arttığı iddiaları kamuoyunun gündeminde yer alıyor.

Uzmanlar, bölgedeki doğal kaynakların zenginliği ve avcılık baskısının azalmasının domuz popülasyonunu hızla çoğalttığı görüşünde birleşiyor. Çiftçiler ise artan domuz sayısından tarlasına ektiği ürünlere zarar vereceğinden endişe duyuyor.

Peki gerçekten yaban domuzu nüfusunda patlama mı oldu?

NEDEN BU KADAR HIZLI ARTIŞ VAR!

Bölgedeki doğal kaynakların bol olması ve herhangi bir doğal düşmanın bulunmaması  yaban domuzları için uygun bir yaşam alanı yaratmış durumda.

Ayrıca son yıllarda avcı sayısındaki azalmanın domuz dengesini bozduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre bu faktörler bir araya gelince domuz popülasyonu patlama yaşadı.

BİR DOMUZ KAÇ YILDA OLUR?

Bir domuzun bir yıl içinde üretebileceği potansiyel yavru sayısı, hayvanın doğum sıklığı, her doğumdaki yavru sayısı ve ilk yavruların da aynı yıl içinde üreyebilme ihtimali göz önüne alınarak tahmin edilebiliyor.

Ortalama bir domuzun yılda 3-4 kez doğum yaptığı, her doğumda yaklaşık 20 adet yavru dünyaya getirdiği biliniyor.

Ayrıca ilk yavruların da aynı yıl içinde ergin hale gelip kendileri yavru yapabildiği düşünülürse; tüm bu veriler ışığında bir domuzun ideal koşullarda bir yılda yaklaşık 480 adete varan yavru üretebileceği tahmin ediliyor.

DOMUZ SÜRÜLERİ TEHLİKE YARATIYOR MU?

Son zamanlarda tarım alanlarına yönelik artan domuz akınları çiftçileri endişelendirdi. Sık sık tarlalara girerek mahsulleri telef eden domuz sürülerinin ardı arkası kesilmiyor. Bazı bölgelerde görülen devasa domuz gruplarının verebileceği hasar endişe kaynağı oluyor.

BEYŞEHİR’DE DURUM

Beyşehir de yaban domuzu popülasyonunun çok yaygın olduğu ilçelerden birisi olarak dikkat çekiyor.

Beyşehir Gölü kıyısındaki sazlık alanlar özellikle yaban domuzlarına önemli ölçüde üreme, beslenme ve yaşam alanı oluşturuyor.

Kıyılara yakın yerleşim merkezlerinde bulunan ekili alanlar ise yaban domuzlarının tehditi altında bulunuyor. Domuzlar, ekili alanlarda ne varsa girip tüketerek ürünlere zarar verebiliyor.

Yaban domuzları Beyşehir-Hüyük, Beyşehir-Antalya ile Beyşehir-Konya kara yollarında bazı güzergahları ise karşıdan karşıya geçişlerde çok kullanıyor.

Özellikle karayollarında sürüler halinde domuz geçişleri nedeniyle sürücüler kaza riski yaşayabiliyor.

Nitekim, sözü edilen kara yollarında son yıllarda artan yaban domuzu kaynaklı trafik kazaları da dikkat çekiyor.

Bu kazalar genelde maddi hasarla atlatılsa da araçlardaki sürücüler ile seyahat edenler de yaralanabiliyor. Bu kazaların araçların hız sınırları doğrultusunda ölümcül sonuçlar doğurabileceği de belirtiliyor.

O yüzden, bu güzergahlarda sürücülerin özellikle yaban domuzu uyarı levhası olan kesimlerde dikkatli ve hızlarını düşürerek seyretmeleri tavsiye ediliyor.

Beyşehir yöresinde yaban domuzu popülasyonunun artmasından dolayı talep üzerine geçmiş yıllarda çok sayıda sürek avı da düzenlendi. 

Ancak, son dönemde kamuoyuna yansıyan sürek avları olmuyor. Yaban domuzu sürek avları, göl kıyılarının milli park olması dolayısıyla bu kesimlerdeki alanlarda doğa koruma ve milli parklar şefliği ekiplerinin izin ve gözetiminde yürütülüyor.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.