Beyşehir'de UNESCO sevinci

Dünya mirası olması, Eşrefoğlu Camisi’nin ve ilçenin daha da tanınmasına yol açacak…

Kültür Yayın: 22 Eylül 2023 - Cuma - Güncelleme: 22.09.2023 22:21:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News
 
Beyşehir ilçesinde bulunan 7 asırlık geçmişe sahip Eşrefoğlu Camisi’nin UNESCO’nun dünya kültür mirası kalıcı listesine alınması ilçede büyük heyecan yarattı, sevinçle karşılandı.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, dün sosyal medyadan yaptığı paylaşımla Türkiye’de UNESCO’nun dünya kültür mirası kalıcı listesine giren ahşap direkli camileri kamuoyuna duyurarak bu konuda müjde bekleyen ilçeleri sevindirmişti.
 
Müjdenin verildiği yerler arasında Konya’nın Beyşehir ilçesindeki tarihi Eşrefoğlu Camisi’nin de yer alması ilçede memnuniyetle karşılandı.
 
Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, dün yapılan paylaşımla Eşrefoğlu Camisi’nin de dünya kültür mirası kalıcı listesine girdiğine yönelik açıklamaların Beyşehir ilçesindeki herkes gibi kendilerinin de çok büyük bir mutluluk yaşamasına yol açtığını belirtti.
 
“GEÇİCİ LİSTEDE İKEN BİLE BUNUN CAMİMİZ İÇİN FAYDASINI GÖRDÜK”
 
Kalıcı listeye girebilmenin geciken bir süreç olmasına rağmen yine de böyle uzun soluklu bir sürecin olacağını bildiklerini ve normal karşıladıklarını anlatan Büyükkafalı, yıllar önce yapılan girişimlerle tarihi Eşrefoğlu Camisi’nin de UNESCO’nun dünya kültür mirası kalıcı listesine alınmasının başvurularının yapıldığını hatırlatarak, “Paydaş olarak katıldığımız toplantılarda ve bununla ilgili görüşmelerden bir sonuç çıkacağını duyduk. En azından geçici listeye alındığı zaman bile çok sevindik. Bunun bile ilçemize, camimize faydası vardı, bunu gördük yıllar içinde. Şimdi tam listeye alınması bize buranın potansiyelinin daha da artacağını gösteriyor.”diye konuştu.
 
“ZİYARETÇİ SAYISI DAHA DA KATLANACAK”
 
Dünyada yaşayan insanların özellikle yabancı ziyaretçilerin UNESCO’nun listesinde olan yerleri gezip yakından görmeyi çok istediğini ve buna çok önem verdiklerinin de altını çizen Büyükkafalı, bundan dolayı Eşrefoğlu Camisi’nin yeni süreçte ziyaretçi sayısının daha da artacağını vurgulayarak, “Ama bir o kadar da soumluluğumuz artacak. Umarım bunun sorumluluğunu başarabilir, en iyi şekilde yerine getirebiliriz. Burayı daha iyi bir hale getirmemiz gerekiyor. Bu anlamda da bir çok sorumluluğumuz var, insanlar daha çok gelecek, yurtdışından görmeye gelecekler, umarım buradaki eksiklikleri bir an önce tamamlarız. Bu konularda da hızlı bir ilerleme bekliyoruz”ifadelerine yer verdi.
 
Büyükkafalı, Eşrefoğlu Camisi’nin kalıcı listeye girmesinin kamuoyu ile paylaşılmasının ardından yaşanan bu gelişmenin sosyal medyadaki yansımalarının da kendilerini çok heyecanlandırdığını ve mutlu ettiğini de ifade ederken, şunları kaydetti:
 
“EFLATUNPINAR’IN DA KALICI LİSTEYE GİRMESİNİ BEKLİYORUZ”
 
“Biz de çok heyecanlandık ve herkes camimizi paylaştı. Herkesin beklediği bir durummuş gerçekten. Mutluyuz,gurur duyduk, sevindik, inşallah Beyşehir’imizin UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan tarihi Eflatunpınar Hitit Anıtı ve Havuzunun da bir an önce kalıcı listeye alınmasını umut ediyoruz.
 
Eflatun da bir an önce dahil edilirse, sevincimiz daha da katlanacak.”
 
Büyükkafalı, Eşrefoğlu Camisi’ni yakından görüp etkilenmeyen insanın neredeyse hiç olmadığını özellikle yabancı ziyaretçilerin de tarihi mekandan çok etkilendiklerini de vurgulayarak, “Yani bu durumu bütün ziyaretçilerde gördüğümü söylemek durumundayım. Hatta bunların içinde yabancı misafirlerimiz de hem okunan ezandan hem de camideki ambianstan çok etkileniyorlar.
 
Yani bu camianın ambiansı çok farklı. Bence tarihi yapının özellikleri bir tarafa, tabii ki çok önemli. Ayakta duran en güzel ahşap mimari günümüzdeki. Ama içeriye girdiğin zamanki ambians insanları çok etkiliyor. İnsanlar buraya büyüleniyor, bu benim de çok dikkatimi çekiyor. Dernek olarak da ilçemize gelen ziyaretçilerimize gösterdiğimiz ilk tarihi mekan Eşrefoğlu Camisidir.
 
İnşallah kalıcı listeye girmesinin hem camimize, hem de ilçemize, ilimize ve ülkemize katacağı çok büyük artılar olacaktır.Bu da bizleri çok mutlu ediyor.”dedi.
 
“KALICI LİSTEYE GİRMESİ EŞREFOĞLU CAMİSİNİN VE İLÇENİN DAHA DA TANINMASINA YOL AÇACAK”
 
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Beyşehirli Tarihçi Prof.Dr.Hüseyin Muşmal da, Eşrefoğlu Camisi’nin 2012 yılında UNESCO’nun dünya kültür mirası geçici listesine dahil edilip alan yönetiminin oluşturulduğuna dikkati çekerek, “Alan yönetiminde kıymetli isimler, bilim adamları, alanın uzmanları, şehrin kanaat önderleri, yerel idare, Beyşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi bu sürece destek verdiler.
 
Ve alan yönetimi 2012 yılından itibaren çalışmalara başladı. Bununla ilgili çalıştaylar yapıldı, toplantılar yapıldı ve önemli mesafeler alındı.”dedi.
 
“ŞEHRE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”
 
Prof.Dr.Muşmal, Eşrefoğlu Camisi’nin kalıcı listeye alınmasının bölgenin tanıtımına da önemli katkılar sunacağını vurgulayarak, “Bu şehrin daha fazla tanınmasına neden olacak, eserimizin daha fazla tanınmasına neden olacak, şehre katma değer getirecek ve şehrimizde bulunan diğer eserlerin aynı ölçütlerle aynı kriterlerle korunması için yeni kapılar açacak.
 
Yeni bütçeler oluşturacak, teşvikler gelecek, işte bu nedenle Eşrefoğlu camisinin kalıcı listeye alınmasını çok önemsiyoruz.
 
Geçici listede yer alan tarihi Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu’nun da tarihi camimiz gibi kalıcı listeye alınmasını dört gözle bekliyoruz.”ifadelerine yer verdi.
 
CAMİNİN HAYRANI OLAN ZİYARETÇİLER DE KALICI LİSTEYE GİRMESİNİN SEVİNCİNİ YAŞIYOR
 
Caminin ziyaretçilerinden Nilgün Akman da Alanya’dan geldiğini belirterek, yollarını Eşrefoğlu Camisini görmek için özellile Beyşehir’den geçirdiklerini vurgulayarak, “Ben daha önce bir kere görmüştüm. Ama dün UNESCO listesine seri halinde camiler girip içinde de Eşrefoğlu’nu görünce çok mutlu oldum ve burayı tekrar görmek istedim. Mükemmel bir şey, atalarımızdan yadigar…
 
İnşallah iyi korunur. Düşünün ki yüzlerce yıldır bu ağaçlar burada, bu caminin içerisine insanlar giriyorlar, sizden önce başka insanlar girdiler, dua ettiler. Onların hepsini hissediyorsunuz. O zamanla, o geçmişle bugüne bir iletişim sağlıyorsunuz.”diye konuştu.
 
Tarihi caminin ziyaretçilerden Kani Coşkun ise Eşrefoğlu Camisi’ni görmek için Beyşehir’e geldiklerini anlatarak, UNESCO’nun kalıcı listesine girmesinin kendilerini de mutlu ettiğini belirtip, “Genelde biz bu tip cami ziyaretlerini yapıyoruz. Konya’da Hazreti Mevlana’yı ziyaret ettik, şimdi de Eşrefoğlu Camisine ziyarete geldik.
 
Memleketimizdeki tarihi eserlerin böyle değerlendirilmesi bizim için gurur verici. Memnun, mutlu oluyoruz. Toplumun da bu değerlerden istifade etmesi lazım.”diye konuştu.
 
Camiyi ziyaret eden Şazi Portal da, tarihi camiyi önceden de ziyaret ettiklerini belirterek kalıcı listeye alınmasına çok sevindiklerini belirtip, “Zaten geliyoruz. Ben Konyalıyım. Yine geldik, dua edeceğiz, bu camiden ruhen, gönülden çok etkileniyoruz.”ifadelerine yer verdi.
 
Tarihi camiyi ziyaret eden yabancı turistler de Eşrefoğlu Camisi’nin dünya kültür mirası kalıcı listesine dahil edilmesinden duydukları memnuniyeti ifade ederken, camiyi çok güzel bulup beğendiklerini ve etkilendiklerini dile getirdi.
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.