Beyşehir’de “Mevlana’dan semaya batıdaki yansımalar” konulu uluslararası panel
Beyşehir ilçesinde, “Mevlana’dan semaya batıdaki yansımalar” konulu uluslararası panel gerçekleştirildi.
Beyşehir ilçesinde, “Mevlana’dan semaya batıdaki yansımalar” konulu uluslararası panel gerçekleştirildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi’nde Mevlana haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panele Prof.Dr.Abdullah Öztürk ile Paris Sorbon Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Hajar Masbah konuşmacı olarak katıldı.
Moderatörlüğünü Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Abdullah Karaman’ın üstlendiği panelde Hazreti Mevlana’nın düşüncelerinin batı kültüründe nasıl yankılandığı ve günümüzdeki etkileri ele alındı.
Prof.Dr.Abdullah Öztürk, Mevlana hayranı olan, Müslüman olduktan sonra vasiyeti gereği vefatının ardından Konya’ya defnedilen Fransız Prof.Dr.Eva De Vitray Meyerotovitch için bir süre önce Konya’daki mezarı başında düzenlenen anma programı hakkında bilgiler verdi.
Günümüzde Eva de Vitray Meyerovitch’in sağlığında yaptığı çalışmaları kaynak göstererek birçok Fransız öğrencinin üniversitelerde Hazreti Mevlana konulu master ve doktora çalışmalarını yürüttüklerini belirten Prof.Dr.Öztürk, Meyerotovitch’in hayatta iken vefatı durumunda Konya’da defnedilme istediğini kendisine şu şekilde anlattığını aktardı:
“Bana şöyle diyordu: ‘Ben Konya’ya gömülmek istiyorum” Ancak, Konya’da gömülmek istiyor, peki bunu nasıl gerçekleştirebiliriz? Vasiyet eder, Konya’da gömülür diye düşündüm.Ancak, yıllar sonra öğrendim ki, vefatından sonra defni için 9 yıl süre tanınıyor. Onuncu yılda ise mezarlık ücreti ödenmezse kemikleri bir çukura atılıyormuş. Bu durumu öğrenince Paris’e giderek yaşadığım sıkıntıyı paylaştım. Oğlu ilk ücreti ödemişti, ancak ikinci on yıl sonra tekrar ödeme yapılması gerekiyordu. Bu durum, bir nevi paralı mezar sistemi oluşturuyordu.Oğlu ilk ödemeyi yaptı, ancak bundan sonraki ödemeleri yapmayı düşünmüyordu ve konuyla ilgilenenler de pek yoktu. Ayrıca, islam ile anılmış olmasından dolayı çekinceleri vardı. Bu durum karşısında Paris’e gidip geceleyin mezarının başında ağladım, Yasin-i Şerif okudum. ‘Yarabbi, bize yardım et. Yolumuzu açarsın’ dedim. Ellerimi kaldırarak, eğer bu kadın samimiyse yardım etmesini diledim.”
Kültürlerarası diyalog ve Mevlana’nın evrensel mesajının batı kültüründeki etkilerini anlama amacıyla yürüttüğü araştırmalarıyla tanınan Paris Sorbon Üniversitesi Öğretim Üyesi Hajar Masbah ise yaptığı doktora tezi çalışması hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Panel sonunda Prof.Dr.Abdullah Öztürk ile Hajar Masbah’a birer teşekkür belgesi takdim edildi.