Beyşehir’de “kuru fasulye ile beyaz bahar” projesi hayata geçiriliyor

Konya’da aralarında Beyşehir, Hüyük ve Derbent’in de olduğu 10 farklı ilçede “kuru fasulye ile bahar” projesi kapsamında çiftçilere toplam 58 bin 700 kilo sertifikalı fasulye tohumu dağıtılacak.

Beyşehir Yayın: 29 Mart 2024 - Cuma - Güncelleme: 29.03.2024 07:31:00
Editör - Ali Rıza Önses
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Konya’da aralarında Beyşehir, Hüyük ve Derbent’in de olduğu 10 farklı ilçede “kuru fasulye ile bahar” projesi kapsamında çiftçilere toplam 58 bin 700 kilo sertifikalı fasulye tohumu dağıtılacak.

Projenin Beyşehir’deki ilk dağıtım töreninde yüzde 36’sı çiftçi katkılı geriye kalanı hibe destekli 10 ton sertifikalı fasulye tohumu düzenlenen törende üreticilerle buluşturuldu.

“NADASA AYRILAN ALANLARA KURU FASULYE EKİLECEK”

Törende konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi” projesi kapsamında, ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan sahalar öncelikli olmak üzere uygun tarımsal üretim teknikleri ile değerlendirilerek bitkisel üretimin artırılması, bitkisel ürünlerde arz güvencesinin sağlanması ve sektör taleplerine uygun sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde farklı projeler yürütüldüğünü belirtti.

“KURU FASÜLYE EKİLEN ALANLAR ARTIRILACAK”

Konya’da da arz açığının azaltılması, yeni çeşitlerin üretimi alınması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması ve toprak yapısının düzeltilmesi için kuru fasulye üretim alanlarının artırılması çalışmalarının devam etmekte olduğunu da anlatan Seçen, başlatılan “kuru fasulye ile beyaz bahar” projesi hakkında ise şu bilgileri aktardı:

5 MİLYON 937 BİN LİRALIK PROJE

“Bakanlığımızın 2024 yılı yatırım programı dahilinde İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sunulan ve ilimizde uygulanması uygun görülerek başlatılan “Kuru Fasulye ile Beyaz Bahar Projesi” toplam 5 milyon 937 bin 500 TL’lik bütçe ile yüzde 64’ü Bakanlığımız (3 milyon 800 bin 000 TL) ve  yüzde 36’sı çiftçi katkısı (2 milyon 137 bin 500 TL’si) ile yürütülmektedir.

 Proje kapsamında yaklaşık 59 ton Sertifikalı Kuru Fasulye tohumu teslimi gerçekleştirerek, 10 ilçemizde yaklaşık 5 bin dekar alanda tohumların toprak ile buluşması sağlanacaktır.

YAKLAŞIK 59 TON FASULYE DAĞITIMI

58 bin 700 kilogram sertifikalı fasulye tohumu; Ahırlı, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Kadınhanı ve Selçuklu İlçelerindeki çiftçilerimizle buluşturulacaktır.

Teslimi yapılan sertifikalı tohumlar ile bölgemizde arz açığının azaltılması, yeni çeşitlerin üretime alınması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması ve toprak yapısının düzeltilmesi için ve kuru fasulye üretim alanlarının artırılması yaklaşık 5 bin  dekar alanda ekilmesi amaçlanmıştır.

“BEYŞEHİR’DE ÜRETİCİLERE 10 TON FASULYE TOHUMU”

Teslim törenini yaptığımız Beyşehir ilçemize yaklaşık 10 ton sertifikalı fasulye tohumu teslimini gerçekleştiriyoruz.

Projeye dahil olan üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, üreten, üretilene değer katan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan tüm çiftçilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini temenni ediyorum.”

“DEVLETİMİZ HER DAİM ÇİFTÇİMİZİN YANINDADIR”

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da hayata geçirilen projeler ile devletin her daim çiftçinin yanında olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti. Bayındır, ülkenin tarım ve ormanında, hayvancılığında aldığı mesafeye de dikkati çekerek, belediye olarak da bugüne kadar olduğu gibi her zaman Beyşehir çiftçisinin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, “Allah’ım devletimize milletimize zeval vermesin.İl ve ilçe tarım müdürlüğümüzün bölgede bugüne kadar yaptıklarının şahidiyim.O yüzden 31 Mart’ta kaderde görev varsa ben de her türlü katkı ve destek noktasında emre amade olduğumu belirtmek istiyorum.”ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından çiftçilere protokol tarafından fasulye tohumları dağıtımı gerçekleştirildi.

Ek Fotoğraflar
Video
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.