Beyşehir, uluslararası göl turizmi kongresine ev sahipliği yaptı
Beyşehir ilçesinde 1’inci Uluslararası Göl Turizmi ve Turizmde Güncel Trendler konulu kongre düzenlendi.
Beyşehir ilçesinde 1’inci Uluslararası Göl Turizmi ve Turizmde Güncel Trendler konulu kongre düzenlendi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı kongre, Türkiye’nin farklı illerinden ve ülkelerinden turizm sektörünün önde gelen yerli ve yabancı akademisyenleri, profesyonelleri ile paydaşlarını bir araya getirdi.
Kongrede konuşan Beyşehir Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, alternatif turizm faaliyetlerine uygun potansiyele sahip olan Türkiye’nin artık sıradan bir destinasyon olmaktan çıkıp, bütün varlık ve kurumlarıyla Akdeniz ve Avrasya’nın en önemli turizm ülkelerinden birisi haline geldiğini söyledi.
Beyşehir Gölü’nün su kalitesi olarak içme, kullanma ve sulama suyu olarak kullanılabilecek özelliklere sahip Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olmasının yanı sıra, irili ufaklı adaları, kumsalları, karstik mağaraları, bozulmamış bitki örtüsü, tarihi ve kültürel değerleri ile doğa turizmi için ülkemizin en önemli alanlarından birisi olduğuna vurgu yaparak, “Turizm potansiyeli açısından bölgemiz her mevsim farklı güzellikler sunmaktadır. Treeking gibi aktiviteler için 12 aya varan geniş kullanım olanakları sunar. Günlerin uzadığı, doğanın canlanıp yeniden hayat bulduğu bahar aylarında, hala zirveleri karla kaplı olan dağlar, göl ziyaretçilerine büyüleyici manzaralar sunmaktadır. Bununla birlikte Akdeniz sahillerini aratmayan Karaburun plajı sayesinde ilimizin ve bölge halkımızın yüzme ve diğer sporları yapmalarına olarak sağlanmaktadır. Ayrıca eşsiz gün batımı sayesinde fotoğrafçılık, tarihi Kubadabad sarayı kalıntıları ile kültür turizmi, göçmen kuşların konaklama yeri olması sebebiyle kuş gözlemi, kamp karavan turizmi gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzellikleri, tertemiz havası, iklimi, yemyeşil arazileri ve göz kamaştırıcı gölüyle hak ettiği değere ve farkındalığa en kısa zamanda ulaşacağına yürekten inanıyor, bütün katılımcılara kongremize sağlayacakları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum.”ifadelerine yer verdi.
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da konuşmasında, Beyşehir Gölü'nü sulama kanalı olarak görenlere tepki gösterdi.
"Göl Turizmi ve Turizmde Güncel Trendler Kongresi’ne; İtalya’dan, Polonya’dan, Yeni Zelanda’dan ve muhtelif yerlerden gelenlere teşekkür ediyorum." diye konuşmasına başlayan Başkan Bayındır, şöyle devam etti:
"Beyşehir’de kanyon isterseniz kanyon, dağ isterseniz dağ, günde sayamadığımız kadar mavinin olduğu bütün tonuyla gördüğümüz Beyşehir Gölü var. Dolayısıyla Göller Bölgesinin en büyüğü olan Beyşehir Gölü’nde “Uluslararası Göl Turizmi ve Turizmde Güncel Trendler Kongresi’nde” bir araya geldik. Beyşehir Gölüne gösterilen hassasiyetten ötürü tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.
SÜ Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Abdullah Karaman da konuşmasında, turizmin günümüzde yeni trendler ile yeni girişimlerin yaşandığı dinamik bir sektör haline geldiğini vurgulayarak, “Turizmi entelektüel insanların, entelektüel insanlara hizmet ettiği yeni yüz yılın geleceği aydınlık sektörü olarak ifade ediyoruz. Yeni trendler içerisinde de göl turizmi artık yadsınamaz bir gerçek haline gelmiştir.”dedi.
Prof.Dr.Karaman, Türkiye’nin en önemli tatlı su göllerinden birisi olan Beyşehir Gölü’nün artık uluslararası arenada da kendisinden söz ettirecek aktivite ve çalışmalarla, yeni çekiciliklerle ve innovatik yaklaşımlarla dünya insanının hizmetinde olmaya aday olduğuna dikkati çekerek, “Bu süreci bir milat olarak değerlendiriyor, siz yatırımcıların huzurunda bunu tüm dünyaya deklare ediyoruz. Bu kongre, bu çerçevede inşallah dünyadaki akademik anlamda yapılacak çalışmalara adım atacak bir çalışma olacak.”ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından katılımcılar düzenlenen farklı oturumlarda sürdürülebilir turizm uygulamaları, turizm pazarlama stratejileri, dijital dönüşüm ve konaklama yönetimi, turizm ve kültür etkileşimi, turizmde inovasyon ve teknoloji, yeni turizm trendleri, turizmde kriz yönetimi, destinasyon geliştirme ve planlama, gastronomi turizmi, turizm ve çevresel sürdürülebilirlik, turizmde müşteri deneyimi ve memnuniyeti, turizm işletmeciliğinde maliyet kontrolü ve verimlilik, turizmde güvenlik ve risk yönetimi, turizmde topluluk katılımı ve yerel kalkınma, turizmde yeni hedef pazarlar ve segmentler, turizmde veri analitiği ve büyük veri kullanımı, turizm etkinlikleri ve festivaller, turizm eğitimi ve istihdam, doğa temelli turizm, göl turizmi,av turizmi, doğa yürüyüşleri kuş gözlem, kamp karavan turizmi, göl turizmi ve iklim değişikliği, sürdürülebilir göl turizmi, göl turizminin ekonomik ve sosyal etkileri, göl turizminde kültürel miras ve tarih, göl turizmi ve rekreasyon, göl turizminde yenilikçi uygulamalar, göl turizmi ve yerel işbirlikleri, göl turizminde pazarlama ve tanıtım, geleceğin göl turizmi trendleri, göl turizminde alternatif ulaşım yöntemleri, seyahat, göl turizminde gastronomi deneyimi, göl turizminde doğa sporları, göl turizminde sanat, fotoğrafçılık, Beyşehir Gölünün yaban hayatı, eko turizm ve biyoçeşitlilik, Beyşehir Gölü ve yerel kalkınma, Beyşehir Gölünün iklim değişikliği ve mücadelesi ile Beyşehir mutfağı konularında sunumlarını gerçekleştirdi.
Öte yandan, Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi sergi salonunda kongre etkinlikleri kapsamında da Beyşehir Fotoğraf Kulübü tarafından “Aynadaki gözlerim Beyşehir” temalı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.