Beyşehir Belediyesi, kendi plentinde asfaltını üretiyor, vatandaşın ayağına seriyor
Beyşehir Belediyesi, kurduğu asfalt plentinde ürettiği asfaltı merkez ve dış mahallelerin yollarında daha konforlu ulaşım için seriyor.
Beyşehir Belediyesi, kurduğu asfalt plentinde ürettiği asfaltı merkez ve dış mahallelerin yollarında daha konforlu ulaşım için seriyor.
Üretilen asfaltı kendi araç ve ekipmanlarıyla yollarla buluşturan ekipler, vatandaşların da takdirini topluyor.
Beyşehir Belediyesi asfalt plentinde üretilen birinci sınıf asfalt, çeşitli aşama ve testlerden geçerek ihtiyaç duyulan ana arterlerde kullanılıyor.
Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin sabahın erken saatlerinde başlayan asfalt mesaisi ilk olarak asfalt plentinde başlıyor. Belediyenin araçlarına yüklenen asfalt, çalışmanın yapılacağı noktalara doğru yola çıkarken, bir yandan üretim devam ediyor, diğer yandan da önemli ölçüde tasarruf elde ediliyor.
Üretilen asfalt, merkez ve dış mahallelerde ana arterlerde yollarla buluşturularak vatandaşların hizmetine sunuluyor.
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Beyşehir Belediyesi’nin “üreten belediyecilik” anlayışından hareketle yol standartlarının yükseltilmesine yönelik çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüğünü söyledi.
"HEP BİRLİKTE ÜRETEN BEYŞEHİR'E DOĞRU"
İlçeye kazandırılan asfalt plenti tesislerinin önünde Beyşehir’de yürütülen çalışmalara ilişkin olarak sahada gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Bayındır, daha önceki yıllarda belediye başkanı olarak görev yaptığı döneme atıfta bulunarak günümüzde de yürüttüğü çalışma tarzına ilişkin bilgiler verdi.
“Şimdi benim geçmişte, önceki üç dönemimde de kendi asfaltını plentinde kendi üreten, kendi parkesini kendisi yapan, istihdama yönelik de bir manada çalışma tarzım var”diye konuşan Bayındır, 2019 yılındaki seçim beyanatında da “tek başına üreten Beyşehir” sözünü hatırlattı.
Asfaltın hammaddesinin petrole dayalı olması nedeniyle belediye olarak üretilemeyeceğini ancak konkasörü, asfalt plenti ve parke fabrikası gibi yatırımları belediye bünyesine kazandırarak yürütecekleri çalışmalarda maliyetleri düşürebilecek bir anlayış içerisinde hareket ettiğini anlatan Bayındır, “Asfalt plenti dışında bir finişer aldık. Finişerin anlamı, yola malzeme çekmek için kullanılan araçtır. Silindir, kamyondur, iş makinesidir. Biz ihaleyle de verebilirdik asfaltı. Buradaki amacımız; malumunuz dışa bağımlı alınan malzemelerde rakamlar artık zapt edilemiyor maalesef. Şu an bunu yaşıyor maalesef Türkiye. Türkiye olarak petrolde sürekli zam geliyorsa, temelinde petrol kaynaklarımızın olmadığından kaynaklanıyor. Ülke bazında inşallah şu an yapılan çalışmalar var. Ümit ediyoruz, arzu ettiğimiz seviyelerde petrole de doğalgaza da kavuşuruz. Zaten Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak da bunun mücadelesi verilmekte.”ifadelerine yer verdi.
Günümüzde üreten Türkiye’de bölgesel olarak üreten Beyşehir’e doğru yol aldıklarının altını çizen Başkan Bayındır, ilçede belediye olarak hayata geçirdikleri yatırımlara ve bu yatırımların ardından yürüttükleri yol çalışmalarına ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
“Belediyemiz bünyesine kazandırdığımız asfalt plentinin kapasitesi saatte 240 ton. Günde yaklaşık çift vardiya yaparsanız 4800, tek vardiya yaparsanız 2400 ton sahaya mal serebilmekte. Yani hefedimiz neydi? Niye böyle bir yol izledim. Bunun piyasa değeri müteahhit karlarıyla birlikte değerlendirildiği zaman biz şu an yüzde 50’lerde kardayız.
ASFALT PLENTİ YATIRIMININ DEĞERİ 48 MİLYONA ULAŞTI
Biz bunu 2020’den itibaren aldık. Biz bu yatırımı 10 milyon 500 bin liraya aldık, elektrik aksanıyla, trafosuyla. Yani bütünüyle aldık, 10,5 milyon lira bugünün değerleriyle hareket edersek 1,5-1,6 milyon 600 bin Euro’ya bunu bugün kuramıyoruz şu anda. Çünkü almaya kalksanız bizim kaynaklarımızda gelirlerimiz de o boyutta değil. Alırken kazandık. İşin aslı 10 milyon 500 bin nere, 1,5-1,6 milyon üçle çarparsak 48 milyon nere? Yani şu makine şu an 48 milyon değerinde. Bugün kurmak isteseniz kolay değil artık. Hedefimiz neydi? Bunu kurarken yola sereceğim asfaltı ihale etseydim ben 20 kilometre yapabilirdim. Ben şu an 50 kilometre asfalt yapabiliyorum. 2,5 kat filan oluyor bu. Demek istediğim şu; her belediye ama nüfus kesafeti açısından söylüyorum. Büyükşehir statüsünde olan büyük belediyeler var. Örnek Ereğli, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir ve ilave edebilirsiniz diğer ilçeleri de. İşin açığı 31 ilçesi olan Konya Büyükşehir Belediyesi hangi birine yetişecekti? Diğer yönü, büyükşehir caddeler yapacaktı, sokakları ilçeler yapacaktı. Ben caddelerimi de yapıyorum. İşin açığı, büyük şehirimizden de asfaltları yer yer alabiliyoruz. Sağolsun, Uğur İbrahim Altay başkanımıza buradan teşekkür ediyorum. Bir diyaloğ var, farklı değiliz. Çünkü, hedefimiz bu topraklara hizmet etmek. Velhasıl asfalt plentini ilçemize kazandırmaktaki amacımız buydu. Şimdi bizim konkasör malzemesi kırmataşı satın alıyoruz. Bu yıl onu da almıyoruz. Çünkü kurduk. 400 ton saat kapasiteli konkasörümüzle her malzememizi elde edebiliyoruz. Reçetesiyle buraya indiriliyor. Günlük ortalama 1800-2000 ton mal alabiliyoruz. Şu an daha maksimuma gidemedik. Daha doğrusu bütüm miktarını rakamsal olarak tam toparlayamadığımız için yer yer münferiden 10’ar günde bir iş yapmaya başladık, toparladık. Çünkü, asfalt peşin alınıyor. Kırıkkale’den alıyoruz rafineriden, parasını yatırıyoruz. Parasını yatırdığımız günden itibaren de burası maksimum çalışıyor zaten.
Bu yatırımları bir yandan belediyemiz bünyesine kazandırırken, bir yandan da yollarımızı daha konforlu hale getirmeye devam ediyoruz.
YÜRÜTÜLEN YOL ÇALIŞMALARINDA GELİNEN NOKTA
Daha 2020’li yıllarda başladık çalışmalara. Mesela geçmişten günümüze Yeşilyurt’u yaptık. Sathi asfalt, sıcak asfalt karışık düşünecek olursak çalışma yaptığımız beldeler var. Sadıkhacı, Karaali var, Yeşildağ var. Her yerde var. Çoğaltabiliriz bunları. 5’er kilometre, 3’er kilometre, 4’er kilometre, 10-12 kilometre gibi sathi asfalt olarak tahmin ediyorum 62 kilometrelerdeyiz. Bu, 67-68 de olabilir.
“SICAK ASFALTTA 70 KİLOMETRELERDEYİZ”
Sıcak asfaltta ise şu anda 70 kilometreleydeyiz. Bu yıl sonuna kadar, daha doğrusu sezonun uygunluğuna göre yoksa Aralık’ta hava şartlarını bilemem ama şu anki Ekim ve Kasım’ın meteorolojiden aldığımız bilgilere göre bizim önümüzde Beyşehir merkez ağırlıklı, şu an Huğlu ve Üzümlü’de yer yer belli mesafelerde sıcak asfalt yapıyoruz. Yani 3’erden 6 kilometre, ikisine ilavelerle 5, 2,2 daha olursa 6-13 kilometreye yakın orada da yapacağız asfalt. Her ikisine. Muhtelif beldelerimiz var, onların merkezlerinde meydanlarını yapacağız. Yetiştirebildiğimiz kadar, Beyşehir merkezde mahallelerimiz ana arterleri bitmiş olacak.
Yani bunun sonunda biz 120-130 kilometre asfalt yapmış olacağız. Sadece bu yıl öncekileri de ilave edersek 150-160’lara varan bir rakam ortaya çıkıyor. Amacımız önce maliyeti düşürmekti,hem mıcırın maliyeti, hem asfaltın ton bazında maliyeti. Onu başardık, şu anda sadece elektriğin ısıtma işlemi için taşımalı gaz ihtiyacımız oluyor. Sistemin çalışması doğalgazla, gaz bedeli ödüyoruz. Bir de bütüm bedeli ödüyoruz. Konkasörde elektrik bedeli ödüyoruz. Elbette işçi ücretlerimiz de var. O da kendi belediyemizin elemanlarını burada yetiştirerek bir manada arkamızdan biz ayrıldığımız zaman bırakacağımız tesis ve bırakacağımız insanlar, bu işi kendileri yapabilir hale gelsin diye maksadımız buydu.”
“EĞER BU YATIRIMLAR YAPILMAMIŞ OLSAYDI, NE OLURDU?”
Belediye Başkanı Adil Bayındır, belediye olarak hayata geçirdikleri yatırımları yapmamış olsalardı, ilçeye daha az hizmet kazandırılmış olacağını da hatırlatırken, şunları kaydetti:
“Eğer biz bu yatırımları yapmamış olsaydık, ne olurdu? Toplamında 48 kilometre filan bir yol yapmış olurduk. Tabi bir de şu var, kalınlıktan tutun, asfalt standartlarını mesela benim söylediğim rakamlar asfaltın minderi, üstünün aşınması. Bir bütümü ele aldığımız zaman 16 santimleri bulan bir rakam bu. Bunu bulabilir miydik, yani buna yeter miydi? Söylediğim basit bir örnek vereyim, 2017-2018’de Beyşehir Belediyesi’nin piyasaya yaptığı hatta bu makinayla yani eski malzemelerin üstüne bu çekilmiş ama şimdi Beyşehirli veya gelip geçenlerin dikkatini çekiyordur. Bir kere biz freze ediyoruz, bir kere yolun alt zemini, üstünü koyacağımız eğitimi sağlayabilmek için freze ediyoruz. Asfaltın yüzünü alıyoruz, o malzemeyi aldıktan sonra yine seneye yapılacak yolların hazırlığını o binder karakterindeyse 19-15-11-7-0 oranındaki karışımı biz yine hazırlıkta olan yollarımıza altyapının geçmediği yollara dolgu ve stabilize olarak seriyoruz. Gönül ister ki, bir gün ne olmalı? Şu an yollarımızın tümü parkeler de dahil olmasa, parke yapılmamış olsa, Beyşehir’in yollarının hepsi asfalt bitti diye düşünün. Kafanızda asfaltı yıkayıp frezelediğiniz zaman, eskiden onu yüzde 30-40’lık bir asfalt takviyesi ile tekrar plentte kullanma şansınız var. Ama şu an çıkanı kullanamıyoruz, niye, bir parke yapılmış, sonra iptal edilip üstüne bir asfalt yapılmış, tozu ile çamuruyla harman olmuş bir malzeme var. O yüzden frezeden çıkan malzemeyi de temiz almak lazım. O dediğim ilaveyi yapıp işin aslı, ben mesleğimi buraya koydum. 3 dönem eski asfaltçılığımı bütün Beyşehir hatırlar. Ara verdiğimdeki üç dönem çalıştığım firmada asfaltlar yaparak ben buraya geldim. Ben bu işten zaten hiç kopmadım. İşin aslı, maliyetini biliyorum, hesaplarını biliyorum. Konkasörün neye mal olduğunu biliyorum. Konkasör pazarında rakamların nereye çıktığını biliyorum. Bu yatırımlar olmasaydı, asfaltta söylediğim 5-6-7 santim yapılmaz da minimum aşınma 6-7 santim yapılır. O yüzden 7 santimlik yapacağımızı düşündüm. O yüzden onun maliyeti, o anlattığım rakamla onun bile 2,5 katı olur. Kalınlık söyledim, onun 2,5 katı maliyetle yaptırabilirim, o dediğim rakamı. 7 santimlik aşınma yapsam bile hani ben standardını yapıyorum desek bile hani binder var üstünü yapıyorum desem bile freze de etmesem bile öyle yapılmış zaten. Freze filan yapılmamış, yüzünden kabuk atılmış.
“BEN DÜNÜ KARALAMAK PEŞİNDE DEĞİLİM AMA ASFALT HER YİĞİDİN YAPACAĞI BİR İŞ DEĞİL”
Söylemek istediğim; ben dünü filan karalamak peşinde filan değilim. Her yiğidin bir yoğurt yeme biçimi var. Ama asfalt öyle değil. Her yiğidin yapacağı bir iş de değil. Mevzuyu bilmek lazım, pişmek lazım içinde. Bunun ısınma derecelerinden tutun da sistemini, otomasyonunu bilmeniz lazım. Konkasörün, alacağınız malzemenin vasıflarını, çaplarını değerler açısından, mukavemet açısından, standartlarını, dünya standartlarına uygun mudur, değil midir? Bunları bilmeniz lazım. Elbette konkasör işi yapan arkadaşlar, kara yolu standartlarını yakalayarak ocak açıyor. Elbette maliyetleri var adamların ama şu an pazarda, piyasada dönen rakamlar artık yerinde zapt edilemeyen rakamlar.
“HER BELEDİYE KENDİ TESİSİNİ KURABİLMELİ”
O yüzden bir belediye, her tesisini kurabilmeli ve her tesisinden yarın şehrini, bütün yollarını bitirdikten sonra da bu plenti ile konkasörü ile çoğu bölgede yapılmakta olan yolların müteahhitlerine bile mal satabilmeli.
Ben iddia ediyorum, bu önümüzdeki yıllar 240 tonluk asfalt plenti, 400 tonluk konsakör şantiyesi, yarın bölgemizde biliyorsunuz, Gembos yolunda duble yollara dönüşmesi olayı olacak. Orayı alan müteahhit bu tesisleri kurmaz, bunları gördükten sonra siz onlara belli bir rakamdan aşağıdan bile verseniz siz de para kazanırsınız, o da para kazanır.
“BEYŞEHİR BELEDİYESİ YILLIK 50 MİLYON PARA DA KAZANABİLİR”
Demek istediğim; Beyşehir Belediyesi önümüzdeki yıllarda bu tesisleri devam ettirmeli. Çünkü konkasörle ikisinden ortalama söylüyorum, yuvarlak söylüyorum, 50 milyona yakın yıllık gelir elde edebilir. Yani bu araçları boşa götürmemek lazım, gelince sadece kendi yollarımızda demiyorum, çevrenin, bölgenin istikametinde yapılmakta olan devletin yollarına bile dosya verebilmeli. Biz de kazanmalıyız.”
“6 METRELİK YOLU DA, 20 METRELİK YOLU DA PARKE YAPMIŞLAR”
Belediye Başkanı Adil Bayındır, yollarda yürüttükleri asfalta standart ve kaliteyi getirdikleri zaman bölgenin elde edeceği kazanımları hakkında da şunları kaydetti:
“Beyşehir’e 6 metrelik yolu da parke yapmışlar, 16 metrelik yolu da parke yapmışlar. 20 metrelik yolu da parke yapmışlar. Parkenin yapılabileceği en iyi yollar 6 metreden büyük olamaz. Çünkü, bantta, yolun bandında zemin eşitliğini sağlayamazsınız. Yer yer, farkındaysanız ben söküyorum şu an 16 metrelik, 12 metrelik, 10 metrelik yolların parkelerini sökerek alta malzemesini silindirliyoruz. Plentmiks temel yapıyoruz, üzerine asfaltımızı yapıyoruz. Bunun anlamı şu; önümüzdeki yıllar parke sistemlerinde de tonajlı araçlar geçerken ne oluyor? Zeminde neyimiz var, içme suyumuz, kanalizasyon, drenaj var, bunları çökertiyor. Zayiata bak şimdi. Su patlağı oluyor ikiye bir. Kalınlığı olan plastik halindeki asfalt yükü aşağıya vermez. Bunu bütün herkes bilir. Kalınlığı olan asfalt eşit, üniform olacağı için tekerler nereye basarsa bu da bir artıdır. Delik deşik de olmaz yollar. Biz şu 4-5 senedir KOSKİ haklı, su patlağı varsa girecek, kazacak, yapacak. Beldelerimizde, köylerimizde arkasında tamiratla uğraştık. Hep onlar tamir etti, geçti; biz beldelerimizde parke tamiratı yapıyoruz. Beldelerde yollar, sokakların dar olması nedeniyle parke olabilir. Ama beldelerin içindeki ana arterlerin bile artık standart asfalt kalınlığına taşınması lazım”