Aday adayı olan Beyşehirli Tarihçi Prof.Dr.Muşmal, projelerini açıkladı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yaparken, öğretim üyeliğinden Beyşehir Belediye Başkan aday adaylığı dolayısıyla istifa eden Beyşehirli tarihçi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, projelerini açıkladı.
AK Parti'den Beyşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı müracaatı yapan Prof.Dr. Muşmal, açıklamasında, “Yıllardır memleketimizde yaptığımız çalışmalar, araştırmalar ve ziyaretlerimiz neticesinde kent merkezi ve kırsalında, iç ve dış mahallerimizde çok çeşitli sorunların olduğunun farkındayız.
Özellikle kent merkezinde trafik yoğunluğu otopark sıkıntısı ve bazı kesimlerde alt yapı ve yol sorunları öne çıkmaktadır. Ayrıca başta Beyşehir Gölü’müzün içinde bulunduğu durum ile birlikte ilçemiz genelinde çevreyle ilgili bazı hususlar da son derece dikkat çekici olup acil müdahale gerektirmektedir.
Burada detaylarına yer veremesek de ilçemizin sorunlarına en ince ayrıntısına kadar hâkim olduğumuzu söylemeliyim. Belediye Başkanı olduğumuzda burada ifade edilsin veya edilmesin ilçemizin acil sorunları başta olmak üzere, sizlerin bizlerle paylaştığı her türlü meseleyi yerinde tespit ederek, ilgili alanın uzmanlarına incelemeler yaptırarak bunları teşhis edip yerinde müdahalede bulunacağız.
Nihayetinde belediyemizin birimleri, meclis üyelerimiz, muhtarlarımız, şehrimizin dinamikleri, hâsılı alanın bütün ilgili ve yetkilileri ile istişare ederek ortak akılla sorunları çözme iradesi göstereceğiz” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Muşmal, açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“Malumunuz ki çok yakın zamanlarda Gembos Yolu’muz açıldı. Aynı tarihlerde Eşrefoğlu Cami’imiz UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dâhil edildi.
Bu ve benzeri hizmetler için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlarımıza, İl Başkanımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese ayrı ayrı şükranlarımı arz ediyorum.
Ancak merkezî idaremizin bu son derece önemli hizmetlerinden en verimli şekilde faydalanabilmek amacıyla bizlere de büyük işler düşmektedir. Kentimize giriş yapan araçların ve insanların her geçen gün artış göstermesi nedeniyle memleketimizde başta konaklama ve karşılama hizmetleri olmak üzere, rehberlik ve tanıtım hizmetleri veren işletmeler ile rekreasyon alanları henüz yeterli seviyede değildir.
Bu nedenle aday adayı olarak yaptığımız çalışmalarda her biri ayrı bir projeye dönüşecek önemli fikirler ortaya koymaktayız. Şehrimizin sınaî ve ticarî faaliyetlerinin artırılması, yeni istihdam imkânlarının oluşturulması, kültür ve turizm faaliyetlerinin geliştirilerek kente katma değer sağlanması amacıyla ürettiğimiz fikirlerden bazılarını sizinle paylaşmak istiyorum.
Bunların hepsi elbette ki muhatapları ile görüşülerek, fizibilitesi yapılarak olgunlaştırılacak ve uygulanabilir projelere dönüştürülecektir”
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın Beyşehir projeleri ise şöyle:
Beyşehir Gölü’nün su kaybının önlenmesi ve balçık ile çamurdan arındırılması,
Beyşehir Organize Sanayi içerisinde Huğlu ve Üzümlü ile entegre Ar-Ge merkezleri açılması ve Savunma Sanayi alanında bir meslek yüksek okulu kurulması,
Av Tüfeği alanında Beyşehir’de uluslararası boyutta büyük bir fuar düzenlenmesi,
Kırsal alanda özellikle kadınlara yönelik istihdam alanları oluşturularak hediyelik ipek halıcılığı ve seramik vb atölyelerin kurulması,
Gençlerimize yönelik olarak Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı yüzme, okçuluk, dağcılık ve doğa sporları üzerine tematik bir Gençlik ve Spor Kampı açılması,
Voleybol, futbol, basketbol veya geleneksel sporlarımız arasında bulunan okçuluk, yüzme ve güreş gibi branşlarda spor okullarının sayılarının artırılması,
Kentimizi temsil eden spor takımlarının antrenman ve maçlarını rahatlıkla yapabilecekleri yeni ve büyük bir stadyum yapılması,
Konyaspor başta olmak üzere büyük kulüplerimiz ile görüşülerek, sporcuların kamp dönemlerini Beyşehir’de geçirmeleri amacıyla şehrimize bir spor tesisi kazandırılması,
İlçe genelinde belli başlı noktalarda çim sahalar oluşturulması,
Şirket toplantılarının yapıldığı, bilimsel toplantıların düzenlendiği; büyük restoranları, olimpik havuzları, termal tesisleri ve konferans salonları ile 4 ve 5 yıldızlı oteller kurulması için muhataplarımız nezdinde girişimlerde bulunacağız.
Termal tesis çalışmalarına temel oluşturması açısından bilim adamlarının desteğiyle Yeşildağ Çamuru, Sevindik Ilıcası gibi benzeri doğal kaynakların aktif edilmesi için yeni ve sürdürülebilir projeler hazırlayacağız.
Şehrimizde sanatsal ve meslekî kurs ve eğitim fırsatlarını zenginleştirileceğiz.
Kültür ve sanat adına “Beyşehir Gölü Şiir Akşamları” vb isimlerle çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz.
Üniversiteler, bilim merkezleri, sivil toplum kuruluşları, sınaî-ticarî kurum ve işletmeler ile iş birliği hâlinde hareket edeceğiz, sorunların ve çözüm önerilerinin ortaya konulduğu kent konseyi gibi kurumları aktif hale getireceğiz.
Bölgemizde bulunan kültür varlıklarının korunması, kentsel ve kırsal kültürümüzün muhafaza edilmesi için bir kent müzesi kuracağız.
PROF. DR. HÜSEYİN MUŞMAL KİMDİR?
Konya’nın Beyşehir ilçesinde 1977 yılında dünyaya gelen Hüseyin Muşmal, ilk (1987), orta (1990) ve lise öğrenimini (1993) Beyşehir’de bitirdi.
Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü’nde gerçekleştiren (1997) Muşmal, aynı üniversitede yüksek lisansını Konya’nın (2000) ve doktora eğitimini de Beyşehir’in sosyal ve ekonomik yapısı üzerine (2005) tamamladı. Meslek hayatına Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak başlayan Hüseyin Muşmal, akabinde Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne 1998’de Araştırma Görevlisi, 2007’de Yrd. Doç. Dr, 2011'de Doçent, 2017'de Profesör olarak atanmıştır.
2011 yılında YÖK bursu ile yurt dışına gönderilen Muşmal, 2018-2022 yılları arasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde 5 yıl Dekanlık ve 1 yıl Rektör Yardımcılığı yapmış ve 2023 yılında Selçuk Üniversitesi’ndeki görevine geri dönmüştür.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın Yabancıların İzinde Osmanlı: Konya ve Çevresinde Araştırma Yapan Yabancılar, Osmanlı Eski Eser Politikası: Konya Vilayeti Örneği, Sultanın Camisi: Aziziye, Türkiye’de Müzecilik, Türkiye’de Eski Eser Kaçakçılığı, Berlin Günlüğü, Yunus Emre Kirişçi Baba, Türkiye’de Sosyal Bilimler Literatüründe Yörükler adıyla çok sayıda kitabı yayımlanmıştır.
Tarihî Süreçte Beyşehir Gölü ve Adaları'nda Hayat isimli kitabında Beyşehir Gölü ve adalarının kültür ve turizm potansiyeli değerlendirilmiştir. Muşmal’ın 2021 yılında yayımlanan Beyşehir isimli eserinde, ilçenin tarih, kültür, sanat, turizm, sanayi ve ticarî potansiyeli ortaya konulmuştur.
Ayrıca Beyşehir’in kültür ve turizm potansiyelinin tanıtılması amacıyla Beğ, Sultan ve Seyyid adıyla Beyşehir Eşrefoğulları Beyliği Dönemi’ni ele alan üç ayrı tarihî roman yayımlamış ve şehrin hikâyelerini Esatir-Beyşehir Efsaneleri adıyla kitaplaştırmıştır.
Bazıları ortak yazarlı olmak üzere 20’nin üzerinde yayımlanmış kitabı bulunan Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Beyşehir’in sınaî ve ticarî yapısı ile kültür ve turizm potansiyelini el alan kitaplar, belgeseller ve televizyon programları hazırlamış, ulusal ve yerel gazetelerde şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştığı köşe yazıları ve makaleler kaleme almıştır.
Hüseyin Muşmal’ın Belediye Başkanı Aday Adayı olduğu Beyşehir’le ilgili 50’nin üzerinde araştırması yayımlanmış olup uluslararası dergilerdeki makalelerinde ve sempozyumlarda Beyşehir’in tarihî, mimarî ve fizikî dokusu ile sosyal, kültürel, ekonomik ve demografik yapısını ele almıştır.
Beyşehir ve çevresiyle ilgili bugüne kadar çok sayıda araştırması yayımlanan Muşmal’ın, Beyşehir’in sınaî, ticarî, ziraî ve turizm potansiyelini geliştirmeye, Beyşehir Gölü başta olmak üzere doğal ve kültürel mirasını korumaya yönelik önemli projeleri bulunmaktadır. Evli olan Hüseyin Muşmal, bir kız çocuğu babasıdır.