Konya tarımında yeni dönem: Sonunda başarı yakalandı

Alternatif yem bitkisi sorgum Konya Ovasında yeniden üretim alanı buldu. Özellikle Meram ilçesindeki tarım arazilerinde iki yılın sonunda ciddi bir canlanma yaşanıyor.

Gündem Yayın: 09 Temmuz 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 09.07.2025 10:20:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Konya'da son yıllarda tarımda çeşitlilik arayışı hız kazanırken, alternatif yem bitkileri de yeniden gündemde. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yem bitkisi olarak sorgum tarımında gözlenen artışa dikkat çekti.

Prof. Dr. Soylu, “Alternatif yem bitkisi olarak yıllardır üzerinde durduğumuz ama istediğimiz boyuta getiremediğimiz sorgum tarımında, son iki yıldır Konya Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin de gayretleriyle bu yıl bir canlanma gözlemliyoruz. Özellikle Meram ilçesindeki bazı arazilerde yaptığımız incelemelerde umut verici gelişmelerle karşılaştık” dedi.

SORGUM NEDİR, NEDEN ÖNEMLİ?

Sorgum, kuraklık ve yüksek sıcaklığa dayanıklı yapısıyla ön plana çıkan bir alternatif yem ve dane bitkisi olarak biliniyor. Özellikle az su isteyen yapısıyla, kurak bölgelerde yetiştiricilik için önemli bir avantaj sunuyor.

Hem hayvan yemi hem de biyoyakıt üretiminde kullanılması, sorgumu stratejik bir ürün haline getiriyor. Türkiye’de özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretim potansiyeline sahip olan bu bitki, son yıllarda kuraklık riskiyle mücadelede öne çıkıyor.

KONYA'DA TARIMSAL DÖNÜŞÜM ARAYIŞI

Tarım alanı geniş ancak su kaynakları kısıtlı olan Konya’da, sorgum gibi kuraklığa dayanıklı bitkilerin üretimi tarım politikaları açısından önem kazanıyor. Prof. Dr. Soylu, bu noktada çiftçilerin alternatif ürünler konusunda bilinçlenmeye başladığını vurgularken, eğitim ve destek çalışmalarının da artması gerektiğini belirtti.

Konya İl Tarım Müdürlüğü'nün çeşitli destek programları ve bilgilendirme çalışmalarıyla sorgum gibi alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu sayede hem su tasarrufu sağlanması hem de hayvancılıkta yem sorununun azaltılması amaçlanıyor.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.