Kalaycı: Beyşehir Gibi İlçeler Teşvik Dışı Kalmamalı

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen kanun teklifinin birinci bölümü üzerine partisinin grubu adına söz aldı

Siyaset Yayın: 20 Temmuz 2025 - Pazar - Güncelleme: 20.07.2025 21:45:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen kanun teklifinin birinci bölümü üzerine partisinin grubu adına söz aldı. Kalaycı, konuşmasında teklifin içeriğine dair değerlendirmelerde bulunurken, özellikle Konya ve ilçelerine yönelik teşvik politikalarındaki eşitsizliklere dikkat çekti.

“Vergi sistemi sade, adil ve öngörülebilir olmalı”

Konuşmasının başında teklifin genel hatlarına değinen Kalaycı, düzenlemelerin büyük kısmının vergi uygulamalarına ve Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu’na ilişkin olduğunu belirtti. Vergi sisteminin karmaşıklığına vurgu yapan Kalaycı, "Vergi sisteminin basit, sade, anlaşılır ve hakkaniyetli hale getirilmesi, doğrudan vergilerin artırılması gerekmektedir" dedi.

“Mali müşavirlerin yükü hafifletilmeli”

Kalaycı, kayıt dışılıkla mücadelenin önemine dikkat çekerek, vergi denetimlerinin artırılması gerektiğini söyledi. Denetim elemanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kalaycı, mali müşavirlerin de veri yüklerinin azaltılması ve mali tatil uygulamasının gerçek anlamda tatil olmasına yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesini istedi.

Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yatırım teşvik sistemindeki eksikliklere dikkat çekti. Kalaycı, Konya özelinde önemli uyarılarda bulunarak, özellikle merkez dışındaki büyük ilçelerin teşvik sisteminde yeterince yer bulamadığını vurguladı.

Yeni Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında her il için yalnızca dört yatırım konusunun belirlenmesini eleştiren Kalaycı, bunun yeterli olmadığını şu sözlerle ifade etti:

“Nüfusuna, yüzölçümüne ve ülkemizin ihtiyacı olan yatırım konularına dair potansiyeline bakılmadan her il için 4 yatırım konusunun desteklenmesi teşvik sisteminin amacına tam olarak hizmet etmeyecektir.”

“Konya’nın ilçeleri, birçok ilden daha büyük ama teşvik dışı”

Kalaycı, örnek olarak Konya’yı göstererek, ilin yüzölçümünün birçok ülkeden büyük olduğuna, bazı ilçelerinin ise bazı illerden fazla nüfusa sahip olduğuna dikkat çekti:

“Örneğin, birçok ülkeden dahi büyük olan Konya’nın birçok ilden büyük olan ilçeleri vardır.”

Ancak buna rağmen, Konya’nın merkez dışındaki Ereğli, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Ilgın, Kulu, Cihanbeyli ve Karapınar gibi büyük ilçeleri, alt bölge teşvikinden yararlanan ilçeler arasında yer almamaktadır.

“Halbuki bu ilçelerimizin gelişme potansiyeli yüksektir. Dolayısıyla bu uygulama söz konusu ilçelerimize bir fayda sağlamayacak, daha küçük illerle aralarında eşitsizlik oluşturacaktır.”

“18 ilçede OSB yok, yatırım da yok”

Kalaycı, Konya’nın diğer 20 ilçesinde belirli yatırımlar için 3. bölge, bu ilçelerin OSB’lerinde ise 4. bölge teşviklerinden yararlanılabildiğini söyledi. Ardından, Konya ilçelerinin sosyoekonomik gelişmişlik kademelerine göre sıralamasını şöyle paylaştı:


4. kademe: Çumra, Sarayönü

5. kademe: Hüyük, Kadınhanı, Çeltik, Yunak, Bozkır, Doğanhisar, Derebucak, Güneysınır, Altınekin, Akören, Hadim, Yalıhüyük, Tuzlukçu, Taşkent, Emirgazi, Halkapınar

6. kademe: Ahırlı, Derbent

Ancak Kalaycı, bu 18 ilçenin OSB’si bulunmadığı için iki alt bölge teşviklerinden yararlanamadığını belirtti:

“Acaba bu ilçeler 5. ve 6. bölgede yer alan il ve ilçelerden çok mu gelişmiş durumdalar? Olmadığı açıktır. Bu ilçelerimize potansiyeli olan alanlarda dahi yatırım gelmemekte ve sürekli göç vermektedir.”

“İlçe bazlı teşvik şart”

Kalaycı, yerel kalkınmanın sağlanması, köy ve ilçelerdeki göçün durdurulması ve tersine çevrilmesi için ilçe bazlı teşvik sisteminin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Her bir ilçe için hedef sektörlerin belirlenmesini ve teşviklerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre verilmesini önerdi:

“Esasen her bir ilçe için hedef sektörler belirlenmesi ve bulundukları kademeye karşılık gelen bölge teşviklerinden yararlandırılmaları yerel kalkınma açısından daha isabetli olacaktır.”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.